Щоб швидше одужували: пацієнтів центру «Дитяча лікарня» відвідали студенти, психолог та посіпаки | Трибуна

image
19 Грудня 2019, 21:17
Поділитися:

Дитяча лікарня в Броварах усе менше стає схожою на «страшилку» з часів Радянського Союзу, яка в пам’яті тоді маленьких пацієнтів залишилася зелено-білою: зелені – стіни коридорів та палат, білі – халати лікарів та медсестер. Тепер лікування малечі має дещо інші кольори: стіни в коридорах після капітального ремонту терапевтичного корпусу стали персиковими, рожевими та блакитними, стіни в палатах, які на два-три ліжка, викладені яскравою плиткою. А ще є сучасні рукомийники, душові та туалети. Але для швидшого одужання малечі бракує позитивного психологічного настрою. Саме цей настрій перед днем Святого Миколая і подарували волонтери.

Ще недавно очільник екстреної медичної допомоги Броварів, а нині – директор Департаменту охорони здоров’я КОДА Максим Іонов напередодні дня Святого Миколая організував для маленьких пацієнтів броварської лікарні незвичну творчу майстерню, де буденне лікарняне життя набуло нових фарб. До участі долучилися психолог, студенти Національного медуніверситету ім.О. Богомольця та аніматори.

Центр «Дитяча лікарня»: сучасний ремонт та брак кадрів. ФОТО

Протягом кількох годин студенти разом із дітьми та їхніми батьками створювали оригінальні листівки для Святого Миколая, а також у якості подарунка рідним та друзям.

дитяча лікарняЯк розповіла  виконавчий директор ГО «Плаформа громадського здоров’я» дитячий  психолог Тамара Іонова, метою новорічної акції було поповнити внутрішній психологічний ресурс пацієнтів та долучити їх до творчості. Діти від 2 до 12 років робили цікаві листівки, фотозони та фотографувалися. Також  для пацієнтів 12-17 років психолог провела у рамках теми про булінг бесіду та міні-тренінг про толерантність і емпатію, як основні характеристики повноцінного, здорового члена суспільства.

дитяча лікарня

Тамара Іонова

Діти робили презентації власних проєктів – створювали  емблеми толерантності та емпатії, малювали  такі особистості, прописували їм характеристики, а також створювали антагоністичні образи.

дитяча лікарня14-річна Марина погоджується: у нашому суспільстві терпимості справді бракує.

«На жаль, про толерантність діти знають дуже мало: тільки те, що не можна ображати  сексуальні меншини,  – розповідає Тамара Іонова.  – Під час бесіди вони розширили свій кругозір, адже толерантність – це також здатність дитини співчувати, терпимо ставитися до людини, яка має інакший вигляд, яка інакше мислить чи поводиться, має інший стиль одягу».

А потім посіпаки (міньйони) із майстерні дитячих свят «Тридев’яте королівство» відвідали кожну палату, поспілкувалися з дітьми, закликали їх обов’язково написати листа Святому Миколаю та попросити його про здійснення найзаповітнішої  мрії. Від себе особисто обіцяли просити у нього для малечі швидшого одужання та здоров’я.

дитяча лікарня

дитяча лікарня

дитяча лікарня

Центр “Дитяча лікарня”

дитяча лікарняБагатодітна мама Світлана, в якої  в лікарні перебуває відразу 3 дітей, зауважує, що в медичних закладах бувають часто, а подібне зустрічають уперше. «Такі заняття з психологом та розваги дітям потрібні, адже  вони відволікаються від щоденних неприємних процедур, розвиваються, стають жвавішими, відтак, швидше одужують», – каже Світлана.

дитяча лікарня

Світла зі своєю сім”єю. Майже в повному складі

«У всіх дітей має бути яскраве дитинство, і в тих, які потрапили в лікарню,  – ділиться своїми думками студент 6 курсу першого медичного факультету медуніверситету ім.О. Богомольця із Великої Димерки  Іван Прима. Медичний персонал просто фізично не в змозі розважати  хворих дітей, щоб розбавляти їхні сірі будні. Нам було цікаво попрацювати з дітьми, а їм було цікаво і весело зробити своїми руками листівки для Святого Миколая. Також  частина дітей у зв’язку зі складною фінансовою ситуацію вперше бачила аніматорів, тож це було і пізнавально». Іван закликає волонтерів продовжити такі ініціативи задля того, щоб у хворих дітей не було асоціації лікарні з чимось сірим та страшним, зник страх перед лікуванням і діти швидше одужували.

У свою чергу новий директор Департаменту охорони здоров’я  КОДА Максим Іонов зазначає, що хоче сфокусувати свою роботу на педіатричній службі. «Діти мають бути під особливим наглядом, і це мають розуміти і чиновники, і керівництво міста. Тож треба допомагати лікарні не лише ремонтами, а і такими заходами», – резюмував Максим Іонов.

дитяча лікарня

Максим Іонов із волонтерами та персоналом центру “Дитяча лікарня”

Читайте також:

Броварська дитяча лікарня перейшла на автономний підігрів води: прогнозують економію в 5 разів

Броварська лікарня «боєздатна» завдяки доплатам міста, – підсумки гуманітарної комісії

У броварській дитячій лікарні з’явився новий УЗД-апарат

Не солодко: у дитячій лікарні Броварів не докладають до узвару цукру?

Як нова головна лікарка дитячої лікарні збирається боротися зі старими проблемами

 

Фото – надані Макстмом Іоновим та авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари