Щоб продовжити реконструкцію тротуару, потрібен новий тендер

image
7 Травня 2019, 09:04
Поділитися:

Тротуар на Борисоглібській площі, який почали робити, а потім кинули бориспільці

Одним з найбільш дискусійних в ході І пленарного засідання 66 сесії міської ради Переяслава-Хмельницького (Київська область), що відбулося 25 квітня, виявилося питання про внесення змін до міського бюджету на цей рік. Спочатку начальник фінуправління міськради Юлія Жарко доповіла, що за І квартал до міського бюджету понад план було залучено 2 млн. 25 тис. грн. Раніше передбачалося, що значну частину цих коштів буде використано на дофінансування спорудження футбольного поля зі штучним покриттям у ЗОШ №4. Адже на лютневій сесії за наполяганням частини депутатів з цього проекту було знято 900 тисяч на користь капремонту дороги в мікрорайоні Солонці. Тоді ж учасники засідання зійшлися на тому, що згодом за рахунок перевиконання надходжень до бюджету проект футбольного поля потрібно буде дофінансувати. Особливо з огляду на те, що він реалізовуватимуться на умовах співфінансування з державною програмою. Якщо не буде місцевої частки коштів, то й держава не надасть своєї.

Проте передбачається, що реалізація цього проекту може розпочатися з червня, а поки що виникли більш нагальні потреби, пов’язані з необхідністю продовження реконструкції частини тротуару по вул. Б. Хмельницького в межах: від Борисоглібської площі до автовокзалу. Тож міськвиконком вніс пропозиції зробити перерозподіл у такій складовій міського бюджету, як бюджет розвитку: зняти з футбольного поля ще 548 тис та 45 тис того, що планувалося на виготовлення проектно-кошторисної документації на капремонт вул. Небесної сотні. Ці кошти направити на потреби реконструкції тротуару. Звісно, кошти з двох попередніх проектів зняти планувалося тимчасово. Як зазначила начальник фінуправління, принаймні для футбольного поля їх потрібно було б віддати у повному обсязі вже на травневій сесії.

Саме цей пункт змін до бюджету викликав заперечення у ряду депутатів. В’ячеслав Саулко, який доклав багато зусиль для проекту з футбольним полем, зазначив, що немає упевненості, що кошти для нього знайдуться і у травні. Секретар ради Петро Бочарін наголосив, що в результаті проблем, що виникли із бориспільським підрядником, який минулого року розпочав роботи на Борисоглібській площі, але не зміг їх продовжити, тут, в центрі міста, виник безлад. Сказав, що погодився б проголосувати за надання означеної суми для продовження реконструкції за умови, якщо буде з’ясовано: чому її проект розроблено не від автовокзалу до Борисоглібської площі, як планувалося спочатку, а лише від військкомату до цієї площі; чому нову тротуарну плитку клали не на старі бетонні плити, як було потрібно, а на грунт; звідки взялася ідея біля колишнього другого гастроному між тротуаром та проїжджою частиною вул. Б. Хмельницького зробити ще й газон завширшки чотири метри і таке інше.

На поставлені запитання взявся відповісти перший заступник міського голови Олександр Слюсар, який працює на цій посаді не так давно. Сказав, що замовником реконструкції є міське ВКУГ. Окрім того, є технагляд і міський відділ капбудівництва та ЖКГ. Їх керівники, які підписували відповідні документи, повинні понести відповідальність.

– Підрядник ТОВ ІБК “Еліт-буд” трапився не те, що недобросовісний, а некомпетентний, – продовжив. – Коли я прийшов на посаду першого заступника, перш за все зустрівся з ним. Він висловив купу умов і завдань, які б мало виконати місто, щоб він продовжив реконструкцію на Борисоглібській площі. Для нас це було не прийнятно. Тож в середині квітня угоду з ним довелося розірвати. Керівник цього товариства вже десь поїхав за кордон. Тепер, щоб нам продовжити цю реконструкцію, потрібно оголосити новий тендер, тобто відповідно до законодавства визначити нового підрядника на конкурсі. Для цього потрібно виділити кошти.

В ході обговорення лунали переважно репліки обурення тим, що таке трапилося. Депутат Артем Гриценко попросив Петра Бочаріна, який на цей момент проводив сесію, сказати про своє бачення виходу зі скрутного становища, бо, за його словами, “залишати пісочницю в центрі міста неприпустимо”. Секретар повідомив, що раніше тротуарної плитки було придбано 870 квадратних метрів. Біля приміщення колишнього другого гастроному її вже поклали 480 квадратних метрів. Профінансовано було на 1 млн 50 тис грн, що є приблизно третиною від вартості всього проекту.

Щоб продовжити якісне виконання реконструкції, на його думку, документи слід відправити на доопрацювання. Воно, зокрема, повинно передбачати укриття плиткою всієї площі біля колишнього гастроному і продовження реконструкції до вокзалу. Деякі учасники обговорення підтримували пропозицію, що проектну документацію слід скоригувати, а вже потім приймати якесь рішення.

Міський голова Тарас Костін, який приєднався до розгляду цього питання дещо пізніше, ще раз наголосив, що керівники контролюючих структур, які допустили недогляд у тому, що реконструкція проводилася з порушеннями, понесуть відповідальність. Закликав депутатів, які того бажають, долучитися до перевірки, яку саме халатність було допущено і чи було її допущено взагалі? Також зазначив, що на сьогодні, аби продовжити реконструкцію, потрібно її наступне поетапне фінансування. Адже загальна вартість проекту понад 3 млн. грн. Поки що від цієї суми було використано третину коштів. Більшість закуплених матеріалів вивезли для збереження до ВУКГ. За його словами, є дві організації, які погоджуються доробити реконструкцію тротуару на кошти, що залишилися. Та спочатку слід провести процедуру тендеру. Чим швидше це буде зроблено, тим швидше тут буде наведено лад. Стосовно запитання, чому проект було зроблено лише до віськкомату, а не аж до вокзалу, відповів, що раніше з підприємцями, які працюють біля автовокзалу була домовленість, що реконструкцію частини тротуару, де “Технобуд”, автозупинка до “Харківської” і далі, буде зроблено їхнім коштом. Колишній перший заступник міського голови, а нині працівник відділу капбудівництва та ЖКГ Григорій Карнаух підтвердив, що свого часу особисто домовлявся про це з рядом підприємців.

Ще міський голова сказав, що зараз стали доволі частими випадки, коли трапляються несумлінні ремонтники, що беруться за якісь роботи не лише побутового, а і отакого міського рівня, де витрачаються мільйонні суми. Цю проблему переяславці не так давно піднімали навіть у голови КОДА. Бо стало якоюсь пошестю, коли участь у тендерах на значні суми беруть компанії, що пропонують нібито найвигідніші умови. Та, коли виграють їх, забирають передоплату і зникають. Закликав депутатів підтримати виділення коштів для продовження реконструкції. Проте у результаті голосування позитивного рішення цього разу прийнято не було. “За” було лише 8 голосів.

Джерело: Вісник Переяславщини