Щоб місто потопало в зелені

image
27 Лютого 2019, 17:36
Поділитися:

Щодня сильнішає подих весни, яку ми чекаємо з нетерпінням. І, навіть, клопоти, нескінченні турботи, які приходять з нею, не лякають і сприймаються як приємні. Адже, насамперед, йдеться про оновлення, чистоту, свіже смарагдове наповнення.

Про перспективи цьогорічного озеленення міста, яке зазвичай формує імідж та враження про нього, красу зовнішнього простору, що створює настрій і затишок, розповіла присутнім на апаратній нараді начальник відділу житлово-комунального господарства Олена Зоренко. Нею було виокремлено чотири основні напрями цієї важливої роботи.Фастів готується продовжити  озеленення та впорядкування центральної частини міста, скверу «Сонячного», території перед РАКСом, де буде встановлено каблучку (обручку) із діамантом, а також в’їзду до міста, а саме клумби кругового руху на перехресті автомобільних доріг Р04 та Р19. Далі доповідач стисло представила кожний проект.

Оскільки, вже розпочато озеленення центральної частини міста червоними кленами, а тому і в подальшому заплановано притримуватись цієї концепції.  Необхідність оновлення зелених насаджень виникла у зв’язку з тим, що  наші каштани вже мають поважний вік – висаджувались ще у 1958 році. Отже, досягли своєї вікової межі, до того ж уражені каштановою міллю та іншими шкідниками. Ці ознаки неважко помітити вже на початку літа, коли  листя каштанів починає жовтіти, а у липні-серпні набуває жовто-іржавого кольору та бурих плям. Це ознаки хвороби, яка врешті-решт призводить до поступової загибелі дерев. Вони вже не справляються із своїми  найважливішими функціями – втрачають поглинальні та захисні властивості, мають неестетичний вигляд.

Минулого тижня за участі головного спеціаліста відділу енергозбереження та екології Кирсенко Н.Ю. та інженера із озеленення КП ФМР «Фастівблагоустрій» Чемерської О.Л. проведено комісійне обстеження каштанів центральної частини міста,  а саме по вул. Соборній –  від буд. №29 до буд. №35. Ними встановлено, що дерева і дійсно потребують заміни на нові. Тому першим етапом у впорядкуванні території є необхідність проведення глибокої обрізки (кронування) каштанів першого ряду від проїжджої частини дороги. Виконавчий комітет Фастівської міської ради 22.02.2019 року прийняв рішення про кронування 11 каштанів на висоту 5 м. Такі дії необхідні для того, щоб у подальшому провести висадку молодих дерев замість старих. Роботи будуть проводитись поетапно: молоді дерева поступово мають замінити старі каштани.

Також начальник відділу житлово-комунального господарства ознайомила із схемою благоустрою скверу «Сонячного», що вже опрацьовується. В ньому встановлено музичний фонтан, придбано частину лавок , облаштовано пішохідні доріжки, придбано «Зелену огорожу», а навесні буде встановлено дитячий ігровий майданчик. Зараз йде робота із підбору видового складу дерев, кущів та багаторічних квітучих рослин. Квітники планується оформити ірисом гібридним, гайлардією остистою, монархією гібридною, геленіумом осіннім, рудбекією блискучою. Перевага надаватиметься багаторічним, стійким до морозу та посухи рослинам. І, що суттєво, підкреслила Олена Аркадіївна, забезпечуватиме реалізацію основоположної концепції цього місця відпочинку, тематикою якого визначено створення у відпочиваючих сонячного доброго настрою, використання для створення композиційних акцентів декоративних рослин із золотаво-пістрявим забарвленням листя та жовто-червоною гамою забарвлення квітів.

Збереження та відтворення  зелених насаджень – це, без сумніву, запорука підвищення екологічної та санітарно-епідеміологічної безпеки громадян, а також забезпечення високого рівня збалансованого розвитку урбоекосистеми. Тому ця робота активно і цілеспрямовано продовжуватиметься, запевнила виступаюча.

  

Джерело: fastiv-rada.gov.ua