Що змінив Майдан: думки ірпінчан учасників подій

image
20 Лютого 2019, 18:07
Поділитися:

Учасник Майдану та АТО Антон Головенко вважає, що події на Майдані та подальша війна розвіяли багато нав’язаних міфів про українців. Про це він заявив під час зустрічі зі студентами з нагоди роковин Небесної сотні.
“Мільйони людей на Майдані, жертви, війна, добровольчий рух, повні військомати під час перших хвиль мобілізації, волонтерство… Все це показало: хата з краю – це не про нас. Це міф, який нам нав’язали ззовні російською пропагандою. Тепер його нема. Наша хата зкраю, я першим у бій вступаю. Так, це насправді про нас” – сказав Антон Головенко. 

“Я знаю особисто кожну родину Небесної сотні. Їхні історії, батьків, дітей… Важко говорити про це. Можу сказати, що Ірпінь, Приірпіння відіграли важливу роль у Майдані і після нього…” – згадує Анастасія Попсуй.

“Що змінилося в країні? Народ повстав проти одноосібного рішення розвернути геополітичний вектор розвитку країни. Сьогодні Євроатлантичний курс – це не тільки реальність, безвіз, Асоціація з ЄС. Сьогодні цей курс закріплюється на рівні законів і Конституції. Це змінилося і це глобальна зміна”, – зазначила вона.
Учасник Майдану Максим Плешко переконаний, що Майдан і війна кардинально змінили ідеологію українства.

“Коли суспільство у переважній більшості сприймає одну і ту ж ідеологію, цей стан називається ідеологічна гегемонія. Такий народ і його держава стабільні щодо вектору розвитку. Раніше наше суспільство розривало на Схід або Захід. На цьому робили політику протиборчі партії, а фактично ми стояли на місці”, – вважає Максим Плешко.
На його думку, Майдан і війна, в тому числі жертви, які понесла країна, зруйнували міфи російської пропаганди про братній народ. “Бо коли тобі погано, чи щось болить, брат приходить на допомогу, а не вставляє ніж у спину й окуповує частину території. Цей міф про старшого брата будували 300 років, а розлетівся він за лічені дні. Сьогодні більшість країни впевнені: наше майбутнє у Європі і НАТО. Ми знаємо, що ми українці і ми, як народ є суб’єктом. Ми вирішуємо вектор розвитку. Ми прозріли і виросли як нація за останні 5 років.  І найбішим каталізатором цього прозріння стали життя героїв, яке вони поклали на Майдані і в АТО” – переконаний Плешко.
“Пам’ять, про них, про ці події є фундаментом новітньої ідеології українського державотворення”, – вважає він.
Читайте також: Відомі постаті Приірпіння: сьогодні 130 років з дня народження композитора Ревуцького
А як ви вважаєте, що змінив Майдан в житті ірпінчан? Будемо вдячні за участь у нашому опитуванні.
Джерело: 04597.com.ua

Джерело: Новости Ірпеня