Що входить у комплект обладнання електронних замків у тимчасові укриття Броварів, які обійдуться місту в 4 млн грн

image
27 Липня 2023, 21:09
Поділитися:

Броварська міська рада на черговій сесіі ухвалила рішення про виділення з бюджету  громади майже 4-ох млн грн на встановлення систем контролю доступу до вхідних дверей на найпростіших тимчасових укриттях у підвалах броварських житлових будинків. Проте сума неостаточна. Що ж входить у комплект обладнання?

Згідно доповіді начальниці УБЖКГІТ Світлани Решетової, на дверях усіх укриттів, які комісія визнала придатними до використання населенням і де наразі проводяться ремонти, планують встановити автоматизовану систему відчинення/зачинення дверей. Рішення обґрунтоване актами вандалізму, які постійно вчиняють у підвальних приміщеннях асоціальні особи. 

Зі слів міського голови, з моменту повномасштабного вторгнення, з підвальних приміщень було викрадено обладнання на  загальну суму 776 тис 350 грн, окрім цього, ще було 8 пожеж.  

На встановлення систем наразі планують виділити 3 млн 957 тис.грн, але сума не остаточна, позаяк у проєкті рішення не фігурує фінансова підтримка ЖЕКу №3. Як пояснила Світлана Решетова, ЖЕК №3 оголосив тендер на очікувану вартість електронного замка, його встановлення та обслуговування, тож подаватиме на дофінансування окремо.

Також депутати не врахували, яким чином можна уберегти досить цінне обладнання, коли вночі двері під час тривоги відчиняться автоматично, а жодного мешканця будинку не зайде, що дозволить там хазяйнувати потенційному злодію. Тож Світлана Решетова повідомила, що  розглянуть варіанти встановленя системи відеонагляду в укриттях і на наступну сесію представлять конкретні пропозиції. Проте це проєкт точно здорожчить.

Ще ця сума зросте, коли за коштами на ремонт своїх тимчасових укриттів почнуть звертатися ОСББ. Наразі кошти на ремонти укриттів в ОСББ виділені лише 10-ом об’єднанням співвласників із 74-ох, але і їх кошториси ще не включали нові автоматизовані системи доступу.

Наразі мова йде про виділення:

«ЖЕК-1» –  837 тис. грн на 18 укриттів;

«ЖЕК-2» – 814 тис. грн на 14 укриттів;

«ЖЕК-4» – 1333 тис. грн на 18 укриттів;

«ЖЕК-5» – 973 тис. грн 21 укриття.

Вартість комплекту обладнання з роботами коштує від 44 тис. 863 грн до 118 тис. 369 грн.

У виділені кошти входить не тільки  вартість обладнання і встановлення, але й обслуговування систем протягом року після оголошення тендера. Закупівлю  здійснюють через платформу «Prozorro».

Укриття також обладнають датчиками підтоплення і руху. Двері відчинятимуться автоматично під час оголошення тривоги і зачинятимуться автоматично через 15 хвилин після відбою. Також кожна система буде оснащена акумулятором, що забезпечить роботу системи протягом 6 годин у разі відсутності енергопостачання. Ключ аварійного доступу до системи буде в начальника ЖЕКу, які зможуть «визволити» людей, якщо ті не встигнуть покинути укриття до його зачинення.

Поки що невідомо, чи буде одна централізована система автоматичного доступу на місто, чи кожен ЖЕК  матиме свою систему окремо. Як повідомила Світлана Решетова, це залежатиме від переможця тендеру. Наразі кожен ЖЕК вийшов на тендер та прописав майбутньому постачальнику послуги технічні завдання та рішення, які він хоче бачити при встановленні такої системи.

Також начальниця УБЖКГІТ повідомила, що пілотні проєкти, де вже тестується така система доступу – на вул. Ярослава Мудрого,1 та вул. Лагунової, 10, показали гарні результати –  все працює стабільно і не було жодних нарікань від мешканців.

Читайте також:

На ремонт шляхопроводу на вул. Онікієнка в Броварах виділять ще 10 млн грн. Мало буде навіть 80 млн грн?
Перелік перейменованих вулиць Броварів за 2015 – 2022 роки
У Княжичах земельну ділянку, яка раніше належала УПЦ МП, передадуть у постійне користування ПЦУ
У Броварах масажист зґвалтував підлітка під час сеансу. ФОТО, ВІДЕО

Читати далі: Що входить у комплект обладнання електронних замків у тимчасові укриття Броварів, які обійдуться місту в 4 млн грн , автор Заболотний Євген

Джерело: Трибуна – Бровари