Що таке кіокушин карате-до? Та де ним займаються в Макарові

image
12 Березня 2019, 17:03
Поділитися:

Кіокушин карате-до – це східне єдиноборство, яке відрізняється від інших бойових мистецтв тим, що має частку «до», яка означає принцип, шлях. Система цього виду спорту всебічно виховує людину від початку до повного дозрівання й розвитку особистості, претендує на світоглядну роль у житті спортсмена. А от, наприклад, деякі інші єдиноборства використовують уже сформованого бійця, вихованого в інших школах, у комерційних цілях – заради поєдинків, за які спортсмен отримує гонорар. Можливість отримання високих гонорарів за участь у боротьбі представляє основну небезпеку для кіокушин карате-до, сприяючи відтоку кваліфікованих спортсменів зі школи у своєрідний бізнес.
Тож, кого виховує цей вид спорту? Бездушного «костолома» або людину з обережністю, яка обдумано ставиться до своєї «зброї»? За спортивними правилами в кіокушин карате-до заборонені удари й дії, які здатні викликати серйозні розлади здоров’я: у спину, обличчя, шию, січні й колючі удари, атаки руками в голову. Також у підготовці спортсмена важливе займає місце володіння холодною зброєю, такою як: палиця, тонфа, саї й катан (самурайський меч). Наступний розділ підготовки – це темешеварі (філософською мовою – боротьба із стихіями, биття твердих предметів руками й ногами).
Тема спорту надзвичайно важлива, а розвиток його в нашому містечку – ще важливіший. Тому сьогодні наша газета спілкується із тренером кіокушин карате-до в Макарівській спортивній школі, володарем чорного поясу – Василем Симоненком.

«Історія розвитку цього виду спорту починається ще з далекого 1986 року, коли я повернувся з армії. На той момент мені запропонували організувати військово-патріотичний клуб «Юний дисантник», адже тоді карате існувало як секція рукопашного бою, тому що за нього була кримінальна відповідальність. Згодом у 1990 році карате легалізували і ми відразу поїхали на тижневий семінар, після якого обком комсомолу організував змагання, яке ми, на жаль, програли бійцям з кіокушин-кай карате.
Після цього ми знайшли Федерацію карате кіокушин-кай в Україні, яка була створена в 1991 році. Можна сказати, що ми практично були причетними до історії її створення. От так ми й почали розвиватися.
Від тих років і до сьогодні була різна кількість учасників з Макарова: і 120 людей, і 1 людина. На сьогоднішній день загальна кількість каратистів у Макарові, Великому Карашині й Колонщині – близько 80 дітей та дорослих», – розповідає тренер.
Окрім цього, Василь пояснює головну різницю кіокушин карате-до від інших єдиноборств. За його словами, це наймасовіший, найжорстокіший та наймолодший вид карате-до. Цікаво, що кіокушин-кай буквально перекладається як союз шукачів абсолютної істини. Засновник цієї школи – Масутацу Ояма, який помер у 1994 році. Після цього Всесвітня організація кіокушин-кай карате розвалилася на багато федерацій (зараз їх близько 20) з однаковими базовими техніками, правилами змагання, проте з різними керівниками. Саме карате та всі види східних єдиноборств можна описати одним словом – «будо», що означає шлях воїна. «Тому, – каже тренер, – потрапляючи на тренування з карате-до, спортсмен автоматично опиняється в суворій армії на 2 години».
У Макарівській спортивній школі тренування проходять 3 рази на тиждень плюс 4 день – це самопідготовка для тих, хто бере активну участь у змаганнях. Тут займаються діти, починаючи від 3-х років протягом 2,5-3 годин. Під час вивчення цього виду спорту акцент ставиться на духовність, тобто карате – це цілісна система розвитку тіла й духу. Зокрема, воно чудово розвиває координацію рухів. Дитина, яка займається карате, буде мати перевагу порівняно з однолітками в рівні володіння власним тілом. Також після кожного тренування спортсмени сідають на коліна й виголошують клятву залу – «додзьо-кун», під час якої обіцяють не направляти свої бойові навички проти слабших, шанувати дорослих і вести справедливий образ життя.
Безперечно, одними тренуваннями з цього бойового мистецтва справа не завершується. Спортсмени систематично беруть участь у різноманітних змаганнях, які проходять у Києві, інших обласних та районних містах, а також за кордоном на Чемпіонатах Європи та Світу. Цікаво, що перемога (іппон) надається у двох випадках – у разі нокдауну і якщо противник не може продовжувати бій протягом 5 секунд. До речі, як і в будь-якому виді спорту, у карате-до, на жаль, теж часто трапляються випадки нечесного й несправедливого суддівства. Коли, до прикладу, противник спеціально використовує заборонені удари проти спортсмена з Макарівщини, аби лікарі заборонили останньому продовжувати змагання. Або ж до лав рефері запрошують «своїх» людей, які підтасують перемогу тому, кому потрібно.
Діти разом з тренерами постійно виїжджають на спортивні табори, семінари, а також літні та зимові школи в Рибаківку, Коблево. До речі, разом із каратистами на спортивні табори дуже часто їздять діти ще й з інших гуртків, із легкої атлетики, наприклад.
«Не можу не сказати й те, що багато теперішніх та колишніх голів, представників Федерацій з карате-до – воїни АТО. Один із них – Олег Мединський – тренер карате-до з м. Очаків, який трагічно загинув при виконанні бойового змагання під Маріуполем. Він назавжди в рядах кіокушин і наших серцях!
Також хочу зазначити, що абсолютно всі наші юні спортсмени – перспективні, цілеспрямовані, відповідальні, трудолюбиві, сильні й відважні бійці. Але хочу виділити кращих з кращих. З Макарова – це Данило Чередніченко, Олег Крамаренко, який наразі готується до Чемпіонату Європи, Андрій Бірюков, Богдан Беденко, Андрій Шевчук; із Червоної Слободи: Владислав Багнюк та Олександр Коропатник; з Наливайківки: брати В’язовцеви; із Пашківки: Андрій Малашок, Микита Білоус; із Колонщини: Ілля та Іван Миркотани, Олександр Леонтьєв; із Андріївки: Артем Кузьменко, Олексій Петриченко та із Великого Карашина: Катерина Тарасенко.
Офіційних спонсорів у нас немає, майже всі виїзди, змагання, тренування фінансують батьки, а також надзвичайно велику фінансову підтримку надають такі люди: Олександр Гулак, Тетяна Семенова, Юлія Євтушенко (кошти на харчування під час змагань), Сергій Завалідров (фінанси на будь-які наші виїзди), Микола Нечай (фінансова підтримка на спортивних таборах), Микола Синько, Юра Легенький (допомога на Чемпіонаті Європи в Польщі), Анатолій Михайловський, Ігор Делієв, Петро Тимошенко (кошти на зимову школу, куди виїхав наш призер різноманітних змагань Олег Крамаренко), Вадим Токар (уже 2-ий рік поспіль допомагає в проведенні чемпіонату на День Макарова), велику фінансову допомогу у розмірі 200 тис. грн. було виділено з районного бюджету на закупівлю татамі й матеріальної бази», – щиро дякує Василь Симоненко. Він закликає всіх батьків, щоб вони мотивували дітей займатися будь-яким видом спорту, аби ті не витрачали час на різні безглузді вчинки. На жаль, тією демократією, яка їм надана в 21 столітті, вони не вміють користуватися.
Досвід великих майстрів спортивних і традиційних шкіл бойових мистецтв вказує на те, що карате-до сьогодні – це відмінний інструмент формування й розвитку в дітей і молодих людей таких морально-вольових якостей, як: воля, сміливість, відвага, цілеспрямованість, доброта, порядність, рішучість, ретельність і впевненість. До того ж карате-до є способом формування міцного здоров’я, незамінних бойових навичок і підтримки фізичної форми загалом.
Для дівчаток цей вид спорту слугує ще й як прекрасна бойова гімнастика.
Якщо карате-до викликало цікавість у батьків та дітей, це вже варте того, щоб спробувати себе у цьому спорті.
Контакти тренера Василя Симонаненка: +38 (066)619 84 14.

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини