Що робити, якщо у Helsi з’явилися некоректні візити до лікаря – пояснює МОЗ

image
13 Травня 2023, 23:10
Поділитися:

Українці стали скаржитися на фейкові записи прийомів у лікарів. 

Для пацієнтів, які мають сумніви у їхній достовірності та хочуть про це повідомити, Міністерство охорони здоров’я надало алгоритм дій.

Ці дії допоможуть державі оперативніше реагувати та відправляти моніторингові групи до медзакладів, на які надходять численні скарги– наголошують у відомстві.

Якщо пацієнт помітив в особистому кабінеті фейковий візит, йому потрібно:

подати скаргу до НСЗУ за номером 16-77 чи за посиланням;  
або ж звернутися з письмовою скаргою до керівництва медустанови, де зафіксовано візит.

Кожен запит, додають у відомстві, перевіряють. У випадку порушення його навіть можуть передати в правоохоронні органи.

Також у МОЗ зазначили, що записи не завжди є фейковими. Іноді це може бути інформацію про вакцинацію, процедури чи медкомісію.

“Helsi”  це лише одна з багатьох інформаційних систем, яка допомагає з’єднувати медиків з центральною базою даних Електронної системи охорони здоров’я, де лікарі вносять дані про послуги. Їх вже потім використовує “Helsi”, – зазначили у відомстві.

Звісно, у процесі роботи лікарів із системою дані про візити можуть з’явитися і помилково, людський фактор ніхто не скасовував, і можуть бути зловживанням зі сторони лікарів. За останнє є сувора відповідальність, – додають у МОЗ.

Там також нагадують, що НСЗУ аналізує кожен запис та виявляє невідповідності. Близько 10% цільових записів знімаються з оплати.

За минулий рік виявили 16,7 тис. записів-повторів на “первинці”. Це сприяло уникненню зайвих виплат на понад 5 млн гривень.

Перевірили також понад пів мільйона записів про смерть пацієнтів. Це дозволило перерозподілити суму у 158 млн гривень.

Нагадуємо, представники системи Helsi стверджують, що не можуть впливати на появу некоректних записів або ж верифікувати їх.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама