Що потрібно знати про боротьбу з раком молочної залози і де знайти підтримку – Трибуна

image
25 Жовтня 2021, 00:59
Поділитися:

20 жовтня відзначали Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Загалом жовтень визначено щорічним місяцем боротьби з раком грудей Всесвітньою організацією охорони здоров’я ще в 1993 році. За даними Національного канцер-реєстру, в 2020 році в профільних українських медустановах зафіксували понад 17,2 тис. хворих із таким діагнозом і 60 829 випадків госпіталізації.

Головний фактор виникнення онкології грудей –  наявність грудей, вважає Ніна Резніченко, співзасновниця ГО «Афіна. Жінки проти раку». Тому профілактика захворювання має бути спрямована здебільшого саме на ранню діагностику. Жінкам до 40 років рекомендується щорічно проходити УЗД грудей, після 40-ка –  робити мамографію. Про це повідомляє НВ.

«Ще років десять тому слово «мамолог» було незнайоме більшості людей. Багато жінок ніколи в житті не робили інструментальне обстеження молочних залоз. Йшли до лікаря, тільки якщо біда ставала зовсім очевидною, на останній стадії. За останні роки ситуація дещо покращилася: піклуватися про своє здоров’я стає модно. З’являється все більше приватних клінік із прийнятними цінами, в яких жінок приваблює сучасне діагностичне обладнання та максимально доброзичливе ставлення до пацієнтів», — пояснює Ніна Резніченко.

Пройти обстеження і зробити мамографію можна безкоштовно – в державних медустановах за направленням лікаря, як і інші дослідження, спрямовані на ранню діагностику раку. Це право забезпечує громадянам Програма медичних гарантій.

Сучасна наука має в своєму розпорядженні широкий арсенал інноваційних методик та інструментів для лікування онкології, каже Ніна Резніченко. Поява всіх цих можливостей вселяє в пацієнтів оптимізм і надію на боротьбу з раком, додає вона, а лікування стає все більш персоніфікованим:

«У 2003 році був розшифрований геном людини, і вже виявлений зв’язок деяких типів пухлин із мутаціями в конкретних генах. Медичні лабораторії пропонують все більше видів тестів, результати яких впливають на тактику лікування. Зростає кількість клінічних досліджень інноваційних препаратів. Активно розвиваються напрями таргетної та імунотерапії. Також поліпшується діагностика: чутливість апаратів МРТ, КТ, УЗД, мамографів тощо стає все вище, дозволяючи побачити найменші пухлини і зупинити хворобу в зародку».

Підбір правильної схеми лікування – не єдиний важливий момент у боротьбі з раком. Не менш важливо також подбати і про психологічний стан хворого. Почувши діагноз «рак», людина переживає найглибшу психотравму, пояснює Ніна Резніченко. Близькі ж часто не до кінця розуміють ці переживання. Нерідко у відповідь на запитання, що хвилюють пацієнтку, вона може почути від рідних щось на кшталт: «Не думай про це» або «Все буде добре», «Тримайся». Однак люди, які не знаходять можливості виговоритися, часто замикаються в собі і страждають від депресій.

«Є й інший аспект. Коли людині ставлять онкологічний діагноз, у більшості випадків вона далека від уявлення, куди бігти і що робити. Їй невідомо, який лікар лікує за останніми міжнародними протоколами, а який – за підручником 2008 року російською мовою. Хворі сліпо рухаються по шляху, який озвучують лікарі, або йдуть кудись «за рекомендацією» знайомих знайомих. Добре ще, якщо не до екстрасенсів», – коментує ситуацію співзасновниця ГО «Афіна. Жінки проти раку».

Все це призводить до різноманітності проблем, наприклад, до недостатнього для призначення правильного лікування обсягу обстежень. Пацієнток із агресивним раком молочної залози не направляють здати аналіз на мутацію генів, результат якого за сучасними протоколами впливає на вибір препаратів хіміотерапії і обсяг операції. Нерідко починають лікувати, поставивши стадію «на око», без проведення комп’ютерної томографії. У підсумку, помилки відбуваються на всіх етапах лікування.

«Крім цього, у багатьох онкоцентрах лікарі вимагають за процедури «благодійні» внески, приховуючи, що обстеження і ліки повинні бути безкоштовними. Нерідко переконують пацієнтів, що закуплені державою препарати неякісні, і дають телефони «своїх перевірених» кур’єрів, від яких отримують відкати», – додає співрозмовниця.

Вона запрошує всіх, кому необхідна допомога і консультація, приєднуватися до онлайн-спільноти ГО «Афіна. Жінки проти раку» в Фейсбуці. Група існує 4,5 року, за цей час у ній зібралося понад 13 тис. пацієнтів, які готові підтримувати один одного і ділитися досвідом із тими, хто тільки зіткнувся з онкологією, пояснює Ніна Резніченко: «Модератори і колективний розум завжди готові підтримати і зорієнтувати, де яке обстеження пройти, у кого отримати другу думку, до яких лікарів йти, а до кого не варто. Обіймуть, витруть сльози і скажуть потрібні слова. Тож якщо сталася біда – шукайте своїх».

Читайте також

Чат-бот «Лікуйся» – допомога для жінок із раком молочної залози. ВІДЕО
БФ допомоги онкохворим «Інна» у боротьбі проти раку молочної залози. Відео
Боротьба з раком: ЄС скорочує шкідливі речовини в продуктах харчування
Діагностика раку: які обстеження для населення безплатні?
Бджолина отрута лікує рак? Дослідження австралійських учених
Жіноча онкологія: інформація для жінок та люблячих чоловіків
Американські вчені відкрили хімсполуку, здатну знищити до 100% онкоклітин

Джерело: Трибуна – Бровари