Що потрібно, аби в Україні таки почали робити операції із пересадки органів – пояснює експерт

image
8 Березня 2019, 07:00
Поділитися:

У нових поправках до Закону про трансплантацію для виконавчої влади встановили новий термін до 1 січня 2020 року. У Міністерства є рік, аби цей закон у нас дійсно запрацював.

Таке зазначив в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» лідер ГО «Національний рух «За трансплантацію» Юрій Андреєв.

«Говорячи про трупну трансплантацію нам необхідно будувати систему, якої немає. Трансплант-координаторів тільки зараз почали збирати і вчити. Коли це буде готово – невідомо», – додав він.

«Першочергово потрібно вкладати і гроші, і ресурси в те, з чого починається трансплантація – це відділення реанімації, де у померлих людей, яких не вдалося врятувати, лікарі встановлюють смерть мозку. Це найосновніше, що має бути. Оскільки без встановлення смерті мозку далі рухатися не можна», – пояснив Юрій Андреєв.

«Це складна процедура: протягом 6 годин лікарі збираються і підключають спеціальну апаратуру до померлої людини, яка підтримує органи штучно (вентиляція легень, кровообіг). Хоча людини вже немає, все рівно треба довести, що її смерть є невідворотною. І тільки після констатації смерті мозку трансплант-координатор (якого ще немає) має дивитися в Єдиній інформаційній системі, чи є заява про згоду або відмову бути донором. Якщо ні тої, ні тої заяви немає, то тоді трансплант-координатор буде запитувати у родичів померлої особи», – сказав він.

Нагадаємо, Парламент ухвалив рішення щодо усунення розбіжностей у трактуванні нормативних актів, що регулюють трансплантацію в Україні, та надав МОЗ України додаткові можливості для розбудови системи трансплантації.

Тестувати й оновлювати Єдину державну інформаційну систему трансплантації МОЗ розпочне із квітня 2019 року, а до її старту інформація буде накопичуватися в паперовому вигляді.

Також у Міністерстві сподіваються, що до кінця 2019 року запустять процедуру, згідно з якою сімейні лікарі зможуть отримувати згоду від пацієнтів на посмертне донорство.

Читайте також: Сергій Кривонос зняв свою кандидатуру на пост Глави держави на користь Петра Порошенка

Читайте також: Україна ініціює міжнародний аудит Укроборонпрому

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV