Що не так з екологією у Броварах?

image
12 Червня 2019, 13:55
Поділитися:

Автор – депутат Київської обласної ради Роман Сімутін

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Останній тиждень це питання – номер один в обговоренні. І якщо ще два роки тому цим питанням цікавилося не так багато містян, то зараз це стало проблемою майже кожного мешканця. То як же можна вирішити проблему екології, кому це вигідно і чому до цього часу проблема не вирішена?

А почну з інформації, яка Вас здивує: у місті діє програма охорони навколишнього середовища 2017 – 2019 років, щоправда, її дію ми всі на собі відчуваємо.

Про програму і цілі

Ціль програми – контроль за забрудненням повітря і зменшення незаконних викидів за допомогою різного роду приладів, стаціонарних постів та метеостанцій по контролю за повітрям. Весь комплекс технічних засобів працює в автоматичному режимі і проводить щохвилинні заміри повітря, дані про які виводяться на єдиний монітор. Шляхом визначення координат, напрямку вітру і т.п. визначаються можливі джерела забруднення. Це значно звужує коло пошуку джерела забруднення і інспекторам залишається лише зафіксувати факт. Після цього приймається рішення про ліквідацію джерела (якщо це спалювання), або виписується реально великий штраф підприємству-забруднювачу і вноситься припис про усунення порушень. У разі повторного порушення, підприємство закривають.

Це стимулює підприємства, встановлювати фільтра і вивозити сміття на полігони.

В іншому випадку, вони просто можуть припинити свою діяльність через невідповідність екологічним нормам. Тож програма у правильній реалізації буде ефективною.

Цифри

Загальна сума фінансування програми – 7 млн. 800 тис. грн. Але ця сума так і залишалася на папері до лютого 2019 року, поки не виділили перші 2 млн. І теж тільки на папері, бо до цього часу не оголошена жодна закупівля. Тож із фінансуванням у нас як завжди – через ж…

Чому ж не фінансується ця програма?

Відповідь очевидна – це не вигідно всього-на-всього п’яти великим броварським підприємствам, які замість того, щоб встановити дороговартісні фільтри, викидають все у повітря і труять нас своїми відходами. А говорять, що гроші не пахнуть? Пахнуть і їх запах ми відчуваємо досить непогано.

А людину, яка гальмує всі ці процеси ви дуже добре знаєте.

Що можна зробити?

Ще достатньо часу для запуску системи моніторингу повітря вже у цьому році. Рішення, звичайно, за депутатами та міським головою, яке вони можуть прийняти вже на найближчій сесії 20 червня.

І ще трошки інформації. Питанням екології я займаюся більше 3 років, маю купу інформації і напрацювань. Якщо у вас є бажання приєднатися, зв’яжіться зі мною для координації наших дій https://www.facebook.com/r.simutin/ .

Джерело: Трибуна Бровари