Що гальмує відбудову Бородянки (відео) — ITV

image
10 Листопада 2023, 18:36
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Олександра Бовтрук, журналістка:

«Ми зараз з вами у Бородянці. Це, це і це — наслідки російської агресії. І таких будинків тут десятки, селище сильно постраждало від окупантів. Але темпи відбудови Бородянки, м’яко кажучи, не радують».

Гуртожиток сімейного типу на Набережній, 2. Хоча ззовні може здатися, що будинок особливо не постраждав, всередині повна розруха. Вибиті стіни, пошкодженні усі комунікації.

За словами очевидців, будинок розстріляли із танка. Також з’явилися пошкодження після й авіанальоту. Після деокупації Київщини дірки в стінах заклали, вставили вікна та відремонтували пошкоджений дах. Хоча «відремонтували» — не зовсім вдале слово у цьому випадку.

Людмила Германчук, голова ОСББ «Бородянка 2023»:

«І пішли дощі весною. Такі зливи сильні і почало. Ми б може й не звернули на цей дах уваги, якби не почало текти до першого поверху. Тобто через дах, через чердак, через усе текло».

Завдяки зусиллям та наполегливості голови ОСББ цього будинку підрядна організація виправила  недоліки. Тож тепер дах не тече. Але в будинку досі ніхто не живе. Тут холодно, немає води, газу та світла. Міжкімнатні стіни в аварійному стані.

Людмила Германчук, голова ОСББ «Бородянка 2023»:

«У нас майже сто людей не може повернутися вже два роки. І живуть хто де. Хто в модульних будинках, хто знімає квартири, хтось у родичів живе, але ж всі хочуть додому».

Мешканці не можуть повернутися додому через безлад у місцевій владі. Разом із депутаткою свого округу вони підготували проєктно-кошторисну документацію та добилися того, щоб їхній будинок включили в експериментальний проєкт на відбудову. Але процес підписання необхідних документів у селищній раді розбив їхні надії на швидку реалізацію проєкту.

Людмила Германчук, голова ОСББ «Бородянка 2023»:

«Якщо би нам не тормозили оцю відбудову. Якщо би йшло усе так, як має бути. У нас уже чотири місяці назад був проєкт. Уже було все. Нам тільки треба було, щоб нам підписали, і передавали по інстанціях, яких потрібно».

Голова ОСББ згадує, як понад місяць вони чекали на підпис тодішнього селищного голови Олександра Сахарука під змінами до проєкту. Постійно зверталися у селищну раду та навіть до очільника Київської обласної військової адміністрації.

Людмила Германчук, голова ОСББ «Бородянка 2023»:

«Я написала губернатору, що нам не сприяють у відбудові. На що Олександр Васильович вислав йому фото останньої сторінки, де він йому написав, що підписав договір. А я йому вислала фото першої сторінки, де навіть нема числа і місяця. Ну я не знаю, що у нього було на думці. Ну от таким чином він намагався довести, що він сприяє, але справді не сприяє».

Зараз Олександр Сахарук відсторонений від посади селищного голови. Відсторонено й секретаря ради. Тобто підписантів у раді немає. Процес відбудови стоїть.

Ірина Захарченко, депутатка Бородянської селищної ради:

«12 жовтня у нас уже було повідомлення від облгазу, що технічні умови на цей будинок готові. Але досі ми їх не можемо отримати, тому що то договір не так підписали, то не та дата, то підписант не той, то взагалі немає підписанта. І тому оце такі от моменти. Так як зараз голова відсторонений тимчасово від обов’язків, рада зупинилася».

Бородянка має відбудовуватися за експериментальною програмою комплексного відновлення населених пунктів Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Відбудовою займається Державне агентство з відновлення. Але зараз цей процес майже повністю зупинено.

Ірина Захарченко, депутатка Бородянської селищної ради:

«Зараз уже агентство готове заходити на 12 об’єктів на відбудову. Це протягом буквально, ну хай днів 10. Це такі проєкти, які розпочиналися ще у минулому році. Селищна рада розпочинала оформлення земельних ділянок, потім ми це все передавали пакетами документів на службу замовників, на агентство. А от далі ми зупинилися. Те, що від нас зараз вимагає агентство, — рухатися далі. Ми не можемо рухатися, тому що у нас немає підписанта, немає кому підписувати технічне завдання».

Обрати секретаря селищної ради, який зможе підписувати такі необхідні для відбудови документи, мають депутати. Але на останній позачерговій сесії зробити цього не вдалося.

Людмила Германчук, голова ОСББ «Бородянка 2023»:

«Нам треба, щоб працювала рада, і нарешті хай вже ті депутати, я не знаю, порозуміються».



Джерело: ITV