Ще один столичний театр отримав статус академічного

image
22 Липня 2019, 11:25
Поділитися:

За клопотанням міської влади, театр «Актор» отримав новий статус. 

– У нас просто приголомшлива новина – ваш улюблений театр віднині має статус академічного!, – повідомив художній керівник «Актору» Слава Жила. 

Театр “Актор” працює за адресою вул. Вел. Житомирська, 40. Вистави йдуть кілька днів на тиждень (переважно пн, вт, ср). 

У червні Київ порушив клопотання перед Міністерством культури України про надання статусу академічного творчому колективу комунального закладу «Театрально-видовищний заклад культури «Актор», зважаючи на його видатні досягнення у розвитку вітчизняної культури. Таке рішення було ухвалено розпорядженням КМДА № 1111.

– Надання статусу академічного має показати громадськості і самому колективу театру, що ми щиро цінуємо їхню діяльність, бачимо безперервну роботу та самовдосконалення. «Актор» є тою важливою складовою театрального мистецтва Києва, що постійно рухається вперед і є яскравим прикладом для інших, – зазначила директорка Департаменту культури Діана Попова.

За її словами, цей творчий колектив стимулює експериментальний творчий пошук і надає можливість молодим режисерам, сценографам здійснювати самостійні постановки, активно сприяє входженню вітчизняної культури до світового гуманітарного простору. Протягом багаторічної діяльності заклад успішно розвиває і популяризує театральне мистецтво, постійно збагачує репертуар творами вітчизняної і світової класики, працює над створенням оригінального сучасного репертуару. Надання нового статусу вплине на подальший професійний розвиток колективу, сприятиме зростанню їхнього потенціалу та міжнародного авторитету.

ДОВІДКА

Театр «Актор» був заснований у 1987 році актором театру і кіно, народним артистом України Валентином Шестопаловим. Після смерті Валентина Шестопалова у 2013 році, «Актор» очолила вдова артиста Тетяна Родіонова. Художнім керівником театру був відомий режисер та актор Ігор Славінський. У 2017 році директором та художнім керівником театру «Актор» став продюсер Слава Жила.

Сьогодні «Актор» – сучасний театр, де поруч із альтернативними виставами молодих та досвідчених режисерів ідуть класичні та перевірені часом спектаклі. Художній керівник театру Слава Жила розробив маніфест, за яким «Актор» розвиває свою діяльність у чотирьох напрямках:

  • Актор. КЛАСИКА традиційні вистави за п’єсами Антона Чехова «Ведмідь» та «Освідчення», Брендона Томаса «Здрастуйте, я ваша тітонька» та Олександра Гельмана «Лавка».
  • Актор. UNDERGROUND – постановки творів сучасних українських і закордонних авторів. Перша робота у цьому напрямку – вистава «Бійцівський клуб» за Чаком Поланіком (прем’єра 17 вересня 2017 року).
  • Актор. KIDS – вистави для дітей.
  • Актор. ДОМАШНІЙ ТЕАТР – це лабораторія, де імениті режисери працюватимуть із непрофесійними акторами.

Окрім звичного формату вистави, у «Акторі» проводяться різнопланові майстер-класи від акторів театру та кіно, художнього керівника театру та запрошених лекторів.

У виставах театру «Актор» беруть участь народні артисти України Ада Роговцева, Олексій Вертинський, Лариса Руснак, та актори провідних київських театрів.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ