Ще одна історична будівля Києва в небезпеці: прокуратура звернулася до суду

Ще одна історична будівля Києва в небезпеці: прокуратура звернулася до суду
4 Червня 2024, 14:37
Поділитися:

Власник історичної будівлі у столиці – особняка Баккалинського – відмовляється укладати охоронний договір.

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

Довідка

Одноповерховий особняк Баккалинського був зведений у на самому початку XX ст. в стилі історизму з рисами неоренесансу, модерну та еклектики з елементами архітектури Відродження, а також цегляного стилю. Будівля є останнім збереженим зразком одноповерхової житлової забудови колишньої Великої Дорогожицької вулиці (зараз це вул. Юрія Іллєнка).

У 1899 р. незабудовану ділянку площею 0,22 га придбав з публічних торгів підполковник у відставці Пилип Баккалинський, учасник російсько-турецької війни 1877—78. За угодою, він мав збудувати в садибі цегляний будинок упродовж п’яти років. На плані, складеному у 1901 році, вже є будинок, служби, подвір’я і сад, який займав половину садиби. По смерті власника особняк належав його нащадкам.

Особняк в занедбаному стані. Його мало не знесли задля нової забудови. Але у 2021 р. його було внесено до переліку об’єктів культурної спадщини Києва.

Прокуратура з питанням про охоронний договір звернулась до суду ще у кінці 2022 року. Суд першої інстанції визнав обґрунтованими вимоги прокурора та задовольнив позов – тобто зобов’язав власника укласти охоронний договір.

Суди апеляційної та касаційної інстанцій залишили це рішення без змін.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що власник історичної садиби на Андріївському узвозі погодився взятись до її ремонту.

Ми маємо Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua” – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua