«Щасливий дім» для сиріт відкрили на околиці Києва

image
29 Жовтня 2019, 16:02
Поділитися:

У передмісті Києва, на Петропавлівській Борщагівці, є нічим не примітний житловий будинок. Та все ж, він особливий. «Happy home» – перший в Україні приватний заклад соціального захисту «Малий груповий будинок». У трикімнатній квартирі для дітей з інвалідністю, сиріт та позбавлених батьківського піклування будуть виховувати в умовах максимально наближених до сімейних. 

Ще тиждень тому тут, не покладаючи рук, працювали робітники, а вже сьогодні, бігають 5 маленьких діточок. Двоє з яких є сиротами з народження, ще 3 – позбавлені батьківського піклування. 

Ось вже скоро ми заберемо шосту й останню поки дитину – Богдану. Зараз триває оформлення документів. У  нас працює троє вихователів, по два на кожну дитину. Також є додаткові працівники. Десь за два тижні вихователі їздили налагоджувати з дітьми контакти, аби їм легше було перенести переїзд, розповіла директорка  приватного закладу соціального захисту «Малий груповий будинок» «Happy home» Оксана Сидорчук.

Вона розповідає, що частину робіт працівники виконали безкоштовно. Електрик, наприклад, не взяв ні копійки, навіть матеріали свої приніс. Інші робітники також допомагали чим могли. Загалом, аби придбати та приготувати квартиру для проживання дітей витратили приблизно 80 тисяч доларів. Гроші на це все виділив Міжнародний благодійний фонд «У колі друзів» президентом якого і є директорка закладу Оксана Сидорчук. 

Пані Оксана зазначила, що їм було принципово, аби хлопці та дівчата жили серед людей, а не на окремій «закритій» території. Адже це сприяє кращій соціалізації дітей з інвалідністю та вчить оточуючих більш гуманному до людей з особливими потребами.

Спільнота чомусь думає, що люди не готові приймати таких дітей. Але це не так. За кілька днів до переїзду сусіди вже знали про нас й почали збирати іграшки для дітей. Домовлялися хто як буде допомагати. Один хлопчик сказав, що захищатиме наших вихованців у садочку, інший – на вулиці. Тож нас прийняли тепло, каже пані Оксана.

Загалом на місяць потрібно 70 – 80 тисяч гривень на утримання закладу. Це і комунальні платежі, і харчування, і реабілітація, і зарплата працівникам й інші витрати. Як можна допомогти «Щасливому дому» дізнавалася заступниця голови КМДА Марина Хонда, яка сьогодні там побувала. 

Є велика проблема неврегульованості на законодавчому рівні фінансування благодійних фондів з державного і міського бюджетів. Тобто ми не можемо їм забезпечити цільове фінансування. Однак ми налаштовані змінити надання цієї соціальної послуги, і в даному випадку можна використати механізм «гроші ходять за дитиною». Мінсоцполітики наразі розглядає наші пропозиції, і я сподіваюся, що найближчим часом питання буде вирішено. Не важливо, чи це комунальний заклад, чи приватний, адже це наші діти, і ми повинні забезпечити їх підтримку, – зазначила Марина Хонда. 

Засновником закладу є з Міжнародний благодійний фонд «У колі друзів» у співпраці зі Службою у справах дітей та сім’ї КМР (КМДА).

У Києві наразі близько 45 дітей з інвалідністю, які чекають на всиновлення. З них 35 – паліативні, тобто мають смертельні захворювання. Більшість з них наразі виховуються у Святошинському та Дарницькому дитбудинках. Загалом близько 200 дітей у Києві чекають на свою родину. 

Нагадаємо, сім’я для кожного: як киянам всиновити сироту.

Фото Бориса КОРПУСЕНКА

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ