Шахрайство з обміном валют: три найпопулярніші способи аферистів

image
6 Жовтня 2019, 13:57
Поділитися:

В Україні лихоманить гривню, а тому населення потягнулося в пункти обміну валюти.  Фахівці закликають бути обережними – обмінники регулярно відкриваються просто для прикриття. Шахраї створюють їх буквально на один день, і отримавши велику суму, тікають через чорний вхід. Які ще схеми використовують аферисти, щоб виманити у довірливих громадян валюту?

Як вказують журналісти «Сегодня», на першому місці топу шахрайського обміну валют – сувенірні купюри. Ви здаєте долари або євро, а замість справжніх гривень у середину пачки вам підкладають сувенірні підробки. Липові гроші найчастіше дають у незаконних обмінниках, розташованих у людних місцях – вокзалах або базарах. Ви маєте подивитися кожну купюру не відходячи від вікна.

Друга небезпека – псевдообмінники. Шахраї орендують приміщення і відкривають фальшивий обмін валют. А коли ви здаєте гроші, робочий зникає через чорний вихід. Це так звані обмінники-одноденки, пояснюють експерти. Працюють вони кілька днів – без документів. Курс роблять вигідним – щоб залучити клієнтів із великими сумами.

«Усередині обмінника має бути акуратно. Повинен бути куточок покупця, де вся первинна документація, з печаткою організації, яка займається валютообміном, завірена копія і ліцензія курсів НБУ», – застерігають експерти з безпеки.

Розбійні напади – третій вид небезпеки. Якщо збираєтеся поміняти велику суму грошей, будьте готові: на вас можуть напасти і пограбувати. Такі злочини плануються заздалегідь. Найчастіше про заможних клієнтів грабіжникам повідомляють касири.

Фахівці все ж таки радять звертатися в банківські установи, у відділення банку, де для великих угод є окремі каси та охорона або можна найняти власну охорону, якщо сума грошей дійсно значні.

Читати далі: Шахрайство з обміном валют: три найпопулярніші способи аферистів , автор Трибуна Бровари

Джерело: Трибуна Бровари