Сезон кліщів стартував: у Броварах не поспішають обробляти парки від кровопивць

image
6 Травня 2019, 19:55
Поділитися:

Кінець квітня видався доволі спекотним, тож розпочався не лише сезон шашликів, а і кліщів. Ці представники класу павукоподібних загрожують  людині  небезпечними інфекційними захворюваннями, переносниками яких вони є. Зокрема, кліщового енцефаліту, марсельської гарячки чи хвороби Лайма. Останню недугу, відому як  бореліоз, що вражає нервову і серцево-судинну системи, суглоби та опорно-руховий апарат і може призвести до інвалідності,  у Броварському районі реєструють щороку.  У Києві частину парків  уже обробили перевіреними засобами від кліщів, а в Броварах очікують на стабільно спекотну погоду.   

Так, у Києві парки Голосіївський  ім. М. Рильського, «Муромець»  та  парк на проспекті Шухевича обробили від кліщів ще два тижні тому, коли позначки термометра  сягнули + 18 градусів. Гуляти в парках не можна було три доби, допоки діяв препарат. Про проведення санітарної обробки дерев комунальники попередили  містян  повідомленнями на дошках оголошень та деревах.

Ще півтора тижні тому журналісти «Трибуни» намагалися з’ясувати у директора КП «Бровари-Благоустрій» Олександра Галицького, коли ж у нашому місті розпочнуть обробляти  парки від кліща? Директор підприємства повідомив, що цього питання ще не вивчали і не проводили аналіз, з якою фірмою можна заключити угоду на оброблення парків. До того ж, на спецпрепарати немає коштів, повідомив директор підприємства. І зауважив, що минулого року обробляли парки, коли термометри показували +23-25: це саме той час, коли «оживають» кліщі. Та обіцяв  питанням оброблення парків від кліща зайнятися через тиждень. Однак і через тиждень повідомив, що до цього «ще не дійшли руки».

Нагадуємо, іксодові кліщі небезпечні тим, що переносять бореліоз, кліщовий енцефаліт та інші захворювання.

При хворобі Лайма (бореліозі)

Не варто забувати, що кліщі є не лише в лісі та міських парках на траві, а і на кінцях гілочок на висоті 1 м у садку, на присадибних дачних ділянках. Вони можуть легко зачепитися за птахів, мишей та інших тварин, а потім перестрибнути на людину.

Для того, щоб кліщ не знайшов вас, варто дотримуватися не складних правил:

Одягати хустинку/кепку, закрите взуття, бажано світлий однотонний одяг (щоб легше помітити кліща) із довгими рукавами. Штани варто одягати зі щільними манжетами або заправити їх у шкарпетки.
Кожні 2 години перебування на природі оглядати себе та дітей, ретельно обстежувати ділянки, покриті волоссям. Найчастіше павукоподібний обирає ніжні частини шкіри (під пахвами, у паху, біля вух, на голові).
Вдома зняти весь одяг та ретельно його оглянути, перевірити речі, принесені з прогулянки, випрати їх та випрасувати.
Для захисту від кліщів варто користуватися спеціальними засобами: спреями, аерозолями, кремами.

У Броварському районному відділі лабораторних досліджень у 2016 році зареєстрували 15 випадків хвороби Лайма, а в епідсезон 2017 року – 26 випадків. Минулого року хворобу Лайма фіксували в Броварах  як навесні, так і восени: у вересні, жовтні та навіть листопаді. 

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Також можуть бути небезпечними і маленькі кліщі – майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща).

Фахівці радять: якщо на шкірі виявили  кліща, варто негайно звернутися до найближчого медичного закладу. Якщо такої можливості немає, видалення можна провести самостійно: захопити членистоногого пінцетом ближче до хоботка та потягти перпендикулярно, розхитуючи при цьому його за годинниковою стрілкою або в різні боки, допоки той не відчепиться від шкіри.

Також можна перев’язати голівку кліща міцною ниткою, якомога ближче до шкіри, та тягнути за кінці нитки вгору і боки. Після видалення кліща варто змастити ранку розчином йоду або спирту. Якщо хоботок залишився – видалити його стерильною голкою. Протягом двох тижнів щоденно необхідно вимірювати температуру тіла. У разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – звернутись до лікаря.

 

Джерело: Трибуна Бровари