Сезон без сонця: обираємо свій пілінг | Трибуна

image
29 Листопада 2019, 20:30
Поділитися:

Авторка: Ірина Долженко, броварчанка, косметолог-естетист

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Сонце тепер  усе нижче, а видно його все менше. Перекочується за вологими хмарами, а там незабаром і сніговими. Дні короткі, проміння розсіяне. Тож самий час розумно скористатися цим і згадати про одну з найпопулярніших процедур і тем у світі краси  –  хімічні пілінги. Навколо них багато питань, очікувань і часто  – помилок. З метою профілактики дезорієнтації говоримо сьогодні саме про них.

Доволі популярне питання звучить так: «Який хімічний пілінг краще»? Їх чималий перелік часто збиває з пантелику: гліколевий, молочний, мигдальний, саліциловий, пілінг Джесснера (пілінг PCA), пілінг PRX. Що ж обрати і який із них кращий? Відповідь проста: той, який максимально підходить саме вам –  вашій шкірі і її потребам, бо кожна кислота має свої властивості і, так би мовити, вузьку прицільну спеціалізацію.

Гліколева кислота. Безперечний лідер серед AHA кислот. Її молекула має найменший розмір, вона просто крихітка і здатна проникати в найглибші шари шкіри. До того ж, гліколева кислота має досить широкий спектр дії. Такий пілінг робить шкіру світлішою, гладенькою. Він стимулює вироблення колагену і гіалуронової кислоти, робить шкіру більш пружною, мінімізує дрібні зморшки, зменшує саловиділення, стягує пори, усуває «чорні цятки»  – камедони. Таким чином гліколевий пілінг здатен оздоровчо вплинути і на вікову, і на молоду шкіру. Однак, не дивлячись на багатозадачність і популярність, ця кислота підійде не всім. У людей з тонкою, чутливою шкірою, з проявами розацеа гліколева кислота здатна викликати почервоніння, запалення, надмірне лущення. У результаті ми можемо отримати чутливу, суху і зневоднену шкіру, посилити наявний купероз. У таких випадках звертаємо увагу на дві наступні кислоти.

Молочна кислота. Вона спеціалізується на зволожені. Її часто можна зустріти в переліку інгредієнтів на ваших косметичних засобах. Вона міститься в нашій шкірі і є складовою природного зволожуючого фактора. У невисоких концентраціях молочна кислота здатна зняти сухість і навіть запалення шкіри. Вона забезпечує освітлення і легкий відлущуючий ефект, підвищує рівень зволоженості, зменшує чутливість, тому такий пілінг підійде власницям тонкої, сухої шкіри, схильної до подразнень і куперозу. Молочна кислота м’яка і може застосовуватися у вигляді пілінгу протягом усього року.

Мигдальна кислота. Має крупну молекулу, яка не пошкоджує шкіру, не викликає фотосенсибілізаціі, тому також може застосовуватися протягом усього року (за умови правильного сонцезахисного догляду) без ризику травмувати чутливу і суху шкіру. Такий пілінги може призначатися з 14 років для лікування підліткових проблем. Мигдальна кислота м’яко відлущує епідерміс, знижує саловиділення, зменшує розумір пор і освітлює камедони. Також мигдальний пілінг допоможе більш зрілим пацієнтам розладити зморшки, зволожити, надати сяяння, зняти чутливість і підготувати шкіру до більш серйозних пілінгів.

Саліцилова кислота. Їй притаманні виразні відлущуювальні властивості, що важливо при лікуванні жирної проблемної шкіри, коли надлишкове ороговіння епідермісу заважає нормальному саловиділенню й формує закупорку пор. Тому саліцилові пілінги рекомендовані саме людям із жирною шкірою і проявами акне. Саліцилова кислота чудово справляється з сальними пробками, нормалізує саловиділення і хімічний склад себуму, роблячи його менш в’язким. Крім цього, ця кислота має антимікробні й освітлюючи властивості. Отже, жирна шкіра, закупорка пор, нерівний рельєф, рубці та пігментація постакне –  тут це основні показники для застосування. Людям із чутливою і сухою шкірою варто бути обережними щодо саліцилових пілінгів і засобів, де міститься даний компонент, або робити вибір на користь менш травматичних кислот.

 Пілінг Джесснера. Популярна нині процедура, яка ще має назву «голівудський» через свій яскраво виражений ефект. Він являє собою водно-спиртову базу і містить три компоненти: резорцин, молочну і саліцилову кислоту. Має широкий спектр дії і здатен усувати як вікові проблеми, так і прблеми жирної шкіри з проявами акне. Глибина його проникнення залежить від кількості нанесених шарів, завдяки чому можна контрольовано досягати різних результатів.

Щоб правильно обрати пілінг, потрібно враховувати повних перелік даних стосовно шкіри –  вік, стан шкіри на даний момент, її чутливість, тургор, наявність пігментаціі. Треба визначити очікування, зважати на можливу індивідуальну непереносимість певних компонентів. Велике значення має концентрація кислоти і її ph. Також – кількість нанесених шарів. Наявність додаткових помічних інгредієнтів. Нюансів для вибору правильного пілінгу багато. Так, двом людям одного віку з ознаками, наприклад, перших зморщок, наявності однакових скарг і бажань можуть бути призначені абсолютної різні пілінги.

Існує ще цілий перелік інших пілінгів – ретиноєвий, феруловий, TCA (трихлоруксусний). На всі проблеми і смаки.

Але все ж є одна універсальна порада: завжди, за будь-яких умов починати терапію пілінгами потрібно з низьких концентрацій. Варто зробити хоча б дві процедури поверхневого пілінга у косметолога і подивитися як реагує шкіра, як відновлюється. А потому переходити за потреби до більш жорстких формул, чи обмежитися мінімальними впливами з достатніми терапевтичним ефектом.

Друга порада – керуючись показниками стану шкіри, її потребами і знаннями про різні види кислот, можна підібрати коректний домашній догляд. Концентрація кислоти таких засобів – не вище 10-12%, ph –  не нижче 3,5. Такі пілінги уже безпечні, але все ще ефективні. Якщо лише домашніми пілінгами вашу проблему не вирішити – це буде хорошою підготовчою базою для подальших професійних пілінгів у кабінеті косметолога.

Ще один важливий момент: жорсткі та агресивні пілінги потрібні далеко не завжди. Якщо у вас достатньо молода, здорова шкіра, немає серйозних проблем, глибоких зморшок, рубців, пігментаціі або ж у вас чутлива, тонка шкіра чи у вас просто немає можливості пройти курс пілінгів –  можна обмежитися коректно підібраними у косметолога домашніми засобами з кислотами, і досягти при цьому хороших результатів.

Робімо собі радість навіть за відсутності тепла й золотого сонця, бо на все свій час, сенс і у всьому своя розумна користь.

Читайте також інші матеріали цієї авторки: 

Для тих, хто дбає про свою шкіру

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари