Села Требухів і Княжичі набудуть статусу селищ | Трибуна

image
14 Листопада 2023, 20:41
Поділитися:

На виконання вимог, викладених в листі Броварської РВА, до кінця лютого 2024 року необхідно підготувати всю документацію щодо статусу населених пунктів Требухів і Княжичі та привести її у відповідність Закону України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» від 28.07.2023 року.

Про це повідомила начальниця управління архітектури та містобудування Світлана Батинчук.

Відповідно вказаного Закону, селище є населеним пунктом із переважно садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 5 тисяч. Водночас село – це населений пункт із садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить менше 5 тисяч. Позаяк кількість жителів у селах нашої громади перевищує 5 тис. осіб, вони можуть претендувати на статус селищ.

Для визначення такого статусу необхідне виконання двох пунктів: обґрунтування доцільності віднесення села до категорії селища та подання відомості про чисельність жителів відповідного села. Віднесення сіл до категорії селищ здійснює Кабінет Міністрів України на підставі подання сільської, селищної, міської ради в межах території територіальної громади, де розташоване відповідне село.

Світлана Батинчук повідомила, що наразі на місцевому рівні визначають усі показники, необхідні для надання нового статусу населеним пунктам, позаяк піднормативні і підзаконні порядки не розроблено. Але громада має у будь-який момент бути готовою надати необхідну інформацію.

Як в умовах реалій визначатимуть кількість населення в селах?

Староста села Требухів Андрій Цахло пояснив, що станом на 1 січня 2023 року в селі зареєстровано 7400 осіб. Ця цифра не випадкова – ще до повномасштабного вторгнення такий облік вели депутати вулиць. Тепер цифру коригують відповідно до нових зареєстрованих мешканців, які будуються в межах села. Також із реєстру виключають померлих – ці дані надає РАЦС.

А, отже, на даному етапі фахівці управління архітектури та містобудування збирають та обробляють інформацію, яка необхідна для надання нового статусу селам громади. Терміни, встановлені державою для такої роботи, обмежені лютим наступного року. Проте, відповідно Закону, для набуття статусу селищ має відбутись громадське обговорення питань адміністративно-територіального устрою. Строк проведення громадського обговорення визначається відповідною сільською, селищною, міською радою і має становити не менш як 30 календарних днів.

То ж чи набудуть села статусу селищ, ми дізнаємось не раніше весни 2024 року.

На фото – село Требухів

Читайте також:

«Привид» церкви УПЦ МП у селі Требухів: що кажуть факти

Ремонт доріг села Требухів: чи можливо під час воєнного стану?

Мешканець Княжичів добровільно передає приватну ділянку в комунальну власність: чому?

Переселенці з Бахмутської громади хочуть побудувати для себе містечко в Требухові

Джерело: Трибуна – Бровари