Секрети швидкого засинання: 9 простих порад | Трибуна

image
15 Грудня 2019, 22:49
Поділитися:

Усі ми не раз чули, що повноцінний сон для людини триває 7–8 годин. Але що робити, якщо у вас багато роботи? Доводиться обирати між сном і чимось іншим? Ні, виспатися можна і за 5 годин. Головне – дотримуватися кількох правил, повідомляє «Ранок. ICTV».

9 порад, як швидко заснути

Розслабтеся. Уміння розслабитися – справа не з простих. Як часто буває, ми лежимо в ліжку, намагаючись заснути, і вперто змушуємо себе стати менш напруженими. А нічого не виходить. Чому? Тому що ми напружуємо свій мозок думками про те, що необхідно відпочити. Отже, варто відпустити всі думки, можна понюхати ефірні олійки та послухати музику, що розслабляє.

Створіть сприятливі умови для сну. Надмірна спека або надмірний холод створюють погані умови для вашого сну. Потрібно зробити в кімнаті комфортну температуру і спати в піжамі із натуральних матеріалів. Обов’язково дистанціюйте себе від світла й шуму. Якщо це неможливо зробити, скористайтеся маскою для сну та запонками для вух.

Лягайте спати до настання півночі. У цей час організм людини швидше і краще спить. Найкращий час для засинання – з 22:00 до 23:00.

Читайте також: Як уберегтися від утоми і що робити, коли знесилені? ПОРАДИ

Виробіть режим сну. Старайтеся лягати і прокидатися щодня в одній і тій же годині. Тоді організм виробить для себе «ритуал» сну і буде підготовлений до відпочинку. Таким чином вам не потрібно буде надто напружуватися, щоб заснути. Та й вставати ви будете краще, оскільки в організму виробиться звичка.

Не їжте за 3 години до сну. Хочете добре спати – їжте ввечері легкі страви. А перед сном – взагалі обмежте споживання страв. Більше того, якщо не наїдатися на ніч, то й схуднути можна. Користь – два в одному.

Не перегрівайтеся. Не варто вкриватися так, щоб пітніти й прокидатися мокрим. По-перше, вночі через це може стати холодно. По-друге, може обсипати прищами. По-третє, адекватна температура – запорука хорошого сну.

Читайте також: Стреси: як уберегти психічне здоров’я

Гаряча ванна – фейк. Медики кажуть, що гаряча ванна лише створює ілюзію того, що вас розслабило. А насправді вона лише підвищує тонус тіла. Тому краще приймати прохолодний душ.

Не дивіться на ніч телевізор. Позбавте свій мозок від перевантаження інформацією на ніч. Бо при вкладанні в ліжко будете обмірковувати все і не зможете заснути. Ваша нервова система буде збудженою, а фаза засинання ускладниться. Більше того, мозок буде активно працювати навіть тоді, коли ви заснете, тому зранку складеться враження, ніби ви зовсім не відпочили.

Читайте також: Світло від екранів ґаджетів може пришвидшити старіння. Дослідження

Добре провітрюйте кімнату. Давайте своєму організмові доступ до кисню. Тоді заснути буде легше. Можете нюхати на ніч лаванду. Вона сповільнює серцевий ритм, знижує кров’яний тиск і має заспокійливий ефект.

Пам’ятайте, що добре виспатися можна і за короткий період часу. Проте не практикуйте короткотривалий сон регулярно. Давайте своєму організмові довше відпочити хоча б на вихідних.

Читайте також: Щоб ранок не був важким. Поради

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари