СБУ затримала агента фсб з Білої Церкви, який розвідував позиції ЗСУ на Київщині (фото)

image
12 Січня 2023, 15:49
Поділитися:

12 січня 2023 г. 15:45

У Київській області контррозвідка Служби безпеки України (СБУ) у результаті багатоетапної спецоперації викрила агента фсб. Завербований мешканець Білої Церкви отримав завдання передавати інформацію про місця розташування та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Служби безпеки України (СБУ).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Зловмисником виявився мешканець Білої Церкви, якого у грудні минулого року завербував кадровий співробітник російської спецслужби.Після надання письмової згоди на співпрацю з ворогом його поплічник отримав оперативний псевдонім “Тень” і завдання на проведення розвідувально-підривної діяльності проти України”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що за вказівкою фсб чоловік пересувався місцевістю і приховано збирав інформацію про місця розташування та переміщення підрозділів ЗСУ на території регіону. Насамперед російський агент намагався виявити штаби управління і склади з артилерійським озброєнням українського війська.

Також ворожий агент передавав агресору координати місцевих об’єктів критичної інфраструктури, у тому числі енергогенеруючих підприємств.

За допомогою отриманої розвідувальної інформації ворог готував прицільні ракетні удари по області.

Ворожого агента затримали на спробі збору закритих відомостей про українські військові бази.

Як зазначили в СБУ, зрадник підтримував комунікацію з фсб через заздалегідь відпрацьований анонімний Телеграм-канал.Саме туди він скидав отримані відомості у вигляді фото-, відеоматеріалів з прив’язкою до місцевості. У подальшому зловмисник мав створити розгалужену агентурну мережу для більшого “покриття” регіону щодо збору розвідданих на користь фсб.

Під час обшуків за адресою проживання затриманого правоохоронці вилучили мобільні телефони з доказами законспірованого листування з агресором.Також у фігуранта виявлено російський паспорт та прокремлівську символіку.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, СБУ почали досудове розслідування щодо однієї з проросійських журналісток. Слідчі впевнені, що сюжети цієї ведучої маніпулюють свідомістю глядачів в інтересах рф. Свого часу пропагандистка працювала на телеканалах підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука.

Читайте: Перед судом постане колаборант із Сумщини, який проводив колони окупантів на Київ

Фото: СБУ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона