СБУ викрила двох братів, які навели російську ракету по кафе у селі Гроза

image
11 Жовтня 2023, 12:26
Поділитися:

11 жовтня 2023 г. 12:22

Служба безпеки України (СБУ) встановила особи двох зрадників, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня. Ними виявились місцеві жителі, два брати, які під час окупації працювали на рашистів та згодом втекли до рф.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Служби безпеки України (СБУ).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Як встановили в СБУ, двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, під час окупації регіону перейшли на бік рашистів.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“За це фігуранти отримали “посади” у лавах окупаційного “управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області”. Там одного з них призначили “водієм конвойної групи”, іншого – “інспектором дорожньо-патрульної служби””, – йдеться в повідомленні.

Згодом зрадники разом із родинами втекли до рф. Звідти вони дистанційно розпочали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території.

“Для цього “втемну” залучали до підривної діяльності своїх родичів, сусідів та знайомих з деокупованих міст та селищ Харківщини.Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону”, – зазначили у спецслужбі.

Від початку жовтня цього року брати почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза. Як зауважили в СБУ, “вони розуміли, що внаслідок ворожої атаки обов’язково загинуть мирні мешканці – їх знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав їм інформацію”.

Один з братів, Володимир Мамон, передав дані про місце та час проведення заходу російським окупантам, які нанесли удар по селу із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер М”.

Обом фігурантам складено підозри за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Крім того, дії Володимира Мамона додатково кваліфіковані за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України (пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки обидва зловмисники переховуються на території рф, тривають комплексні заходи для встановлення їхнього місцезнаходження та покарання.

Зазначимо, що кількість загиблих від ворожого удару у селі Гроза зросла до 55. Як повідомляє Укрінформ з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури, за останню добу ідентифікували за ДНК ще дві особи.

Нагадаємо, 5 жовтня 2023 року ворог вдарив ракетою по будівлі у селі Гроза Куп’янського району Харківщини. У цей час у приміщенні перебувало багато цивільних людей. Після удару було відомо про щонайменше 48 загиблих, серед яких хлопчик 6 років. Зниклими безвісті було 4 особи, з них 2 дітей. Правоохоронці проводять додатковий огляд місця події, відбір ДНК у родичів загиблих та зниклих безвісті.

Читайте: На Харківщині кількість жертв ракетного удару по селу Гроза зросла до 52 осіб

Фото: СБУ, Facebook Олега Синєгубова

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона