СБУ повідомила про підозру блогерці, яка провокувала сутички під час акцій у Києво-Печерській лаврі

image
17 Серпня 2023, 13:30
Поділитися:

17 серпня 2023 г. 13:22

Служба безпеки України (СБУ) повідомила про підозру блогерці, яка провокувала сутички і релігійну ворожнечу під час масових акцій у Києво-Печерській лаврі. Підозрюваній інкримінують заперечення збройної агресії рф і провокування релігійної ненависті.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Служби безпеки України (СБУ).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Як зазначили у спецслужбі, фігурантка брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської лаври наприкінці березня і на початку квітня 2023 року.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Тоді вона “розганяла” у соцмережах власні відеостріми, в яких підбурювала людей чинити спротив законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, жінка у соцмережах заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні “внутрішнім громадянським конфліктом”. Також вона викладала псевдопрогнози про “невідворотність” захоплення всієї території нашої держави і намагалась дискредитувати українських захисників. У подальшому її “дописи” підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які подавали викривлену інформацію як позицію пересічних громадян України.

Правоохоронці повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії рф проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту).

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки та обрання їй запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

У СБУ не називають прізвища “блогерки, та судячи з фото йдеться про сумнозвісно відому прокремлівську активістку Вікторію Кохановську.

Нагадаємо, 19 квітня 2023 року у столиці група осіб намагалися потрапити до одного з корпусів Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра”, опечатаного представниками комісії Мінкульту. Правоохоронці затримали та повідомили про підозру у вчиненні хуліганства на території заповідника двом чоловікам та двом жінкам.

Читайте: Правоохоронці оголосили про підозру чотирьом учасникам хуліганських дій на території Києво-Печерської лаври (фото, відео)

Як інформувала KВ, у серпні 2023 року Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору безоплатного користування, укладеного між Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (чоловічий монастир) УПЦ МП та Національним заповідником “Києво-Печерська лавра”.

Читайте: Суд визнав законним виселення монастиря УПЦ МП з Києво-Печерської лаври

Фото: СБУ, Київська міська прокуратура

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона