САП завершила слідство стосовно екскерівників Укрспецекспорту у справі розкрадання 24 млн доларів

image
10 Листопада 2023, 18:56
Поділитися:

10 листопада 2023 г. 18:45

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 10 листопада 2023 року прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно двох колишніх керівників ДП “Укрспецекспорт”. Фігуранти підозрюються у заволодінні коштами підприємства на суму понад 23,9 млн доларів. На сьогодні обидва підозрювані перебувають за межами України та оголошені у міжнародний розшук.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“У межах досудового розслідування встановлено, що указані особи організували безпідставне складання документів про нібито сприяння в здійсненні експорту озброєння та військової техніки до Республіки Казахстан компанії, зареєстрованої в Об’єднаних Арабських Еміратах”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що винагороду агенту перераховували начебто за його сприяння в залученні іноземного замовника та укладанні з ним зовнішньоекономічної угоди на постачання продукції спеціального призначення виробництва одного з вітчизняних підприємств.

“В дійсності всі домовленості щодо укладення угоди та подальші контакти з приводу виконання її умов здійснювалися безпосередньо між українською стороною та замовником, без залучення будь-яких третіх осіб. Як наслідок, “агенту” незаконно перерахували понад 23,9 млн доларів”, – встановили антикорупційні органи.

У САП зауважили, що злочинну схему розпочав та реалізовував у період 2010-2012 років керівник “Укрспецекспорту”, який згодом обіймав посади генерального директора ДК “Укроборонпром”, Міністра оборони України та Радника Президента України. Після того, як на посаду керівника компанії “Укрспецекспорт” була призначена його довірена особа, він доручив їй продовжувати підписувати документи для оплати удаваних агентських послуг. На сьогодні обидва підозрювані перебувають за межами України та оголошені у міжнародний розшук.

Прокурори на називають імені підозрюваного, проте, вочевидь, мова йде про Дмитра Саламатіна, який свого часу обіймав усі перелічені посади. У 2010 році Саламатін, за каденції експрезидента Януковича, перебував на посаді гендиректора “Укрспецекспорту”. У 2011 його було призначено гендиректором “Укроборонпрому”. У лютому 2012 року указом Януковича Саламатіна призначили міністром оборони України. Другий фігурант, вірогідно, це ще один колишній керівник компанії “Укрспецекспорт” Дмитро Перегудов.

Нагадаємо, 19 березня 2021 року РНБО прийняла новий пакет санкцій проти колишніх високопосадовців та підозрюваних у зраді правоохоронців. Серед них Віктора Януковича, Микола Азаров та Дмитро Саламатін.

Читайте: РНБО ввела санкції проти чиновників часів Януковича

Фото: САП

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона