Саміт ЄС домовився про запровадження нафтового ембарго проти росії

image
31 Травня 2022, 20:54
Поділитися:

31 травня 2022 г. 20:49

Європейський Союз в ніч на 31 травня ухвалив політичне рішення про запровадження нафтового ембарго проти росії.Надалі юридичні рішення та більш детальні процедури мають бути схвалені Радою ЄС.

Про це KВ стало відомоз повідомлення міністра енергетики України Германа Галущенко.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Міністр також зазначив, що заборона часткова і поширюватиметься на танкерну нафту та нафтопродукти, а це – 2/3 поставок до Євросоюзу. Щодо трубопровідної нафти передбачається тимчасове виключення. Але до кінця року імпорт російської нафти до ЄС має скоротитися на 90%.

Bloomberg оцінює річні втрати росії через ембарго ЄС приблизно у 10 млрд доларів через те, що росія буде змушена продавати свою нафту в Азію зі значною знижкою.

Ще 12 млрд доларів втрат принесе відмова Польщі і Німеччини від російської нафти, яку країни отримують через північну гілку “Дружби”. Разом це третина військового бюджету росії у 2021 році.

“На жаль, забанити нафту не вийшло одномоментно. Але сам факт ембарго зробить російську нафту ще більш “токсичною”, відкриє шлях новим постачальникам, підірве економічну спроможність кремля фінансувати війну”, – підкреслив міністр.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Якповідомляє “Європейська правда” з посиланням на президента Європейської ради Шарль Мішеля та президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн, рішення було ухвалене консенсусом, тобто об’єднало усі держави ЄС, в тому числі і Угорщини.

“Ми хочемо зупинити російську машину війни, зупинити фінансування російської агресії за допомогою тиску на Кремль, і сьогодні Європейська рада погодила шостий пакет санкцій, який включатиме також заборону на імпорт нафти з рф з тимчасовим винятком для трубопровідних постачань”, – повідомив Мішель.

За його словами, навіть з цим винятком нафтове ембарго буде болючим для рф, бо “відразу зачепить 75% російського нафтового експорту в Європу та 90% – до кінця року.

Урсула фон дер Ляєн також підкреслила, що частина ембарго не набуває чинності невідкладно.

“Рада ЄС тепер зобов’язана фіналізувати рішення, яке зупинить 90% російського нафтового експорту до ЄС до кінця року. І ми невдовзі повернемося до питання 10 %, які лишилися”, – пояснила вона.

За процедурами ЄС, рішення саміту мають бути юридично впроваджені окремими рішеннями Ради ЄС, які деталізують процедуру набуття чинності.

Читайте: Зеленський закликав ЄС не зволікати із прийняттям шостого пакета санкцій

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона