Сальмонельоз і кишкові розлади: страждають переважно діти – статистика

image
20 Серпня 2019, 19:05
Поділитися:

Тільки минулого тижня, з 9 по 15 серпня, в Броварах зафіксовано 4 випадки сальмонельозу. Усі – в дітей. Також зафіксовано 18 випадків гастроентероколітів. Про це свідчить офіційна статистика броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень. Попри те, що не всі розлади згодом підтверджуються, а більшість із них минає без наслідків, лікарі вказують на важливість правильного харчування, зберігання і приготування їжі, особливо в літній період.

Як зазначили «Трибуні Броварів» у відділі лабораторних досліджень, наразі не йдеться про будь-які групові випадки інфекційних кишкових захворювань, а лише про окремі. Водночас в установі наводять декілька випадків отруєнь дітей сальмонельозом, які сталися у серпні: у деяких із них діагноз був поставлений клінічно, за симптомами, та згодом не підтвердився.

Усі хворі – діти, переважно малолітні. Так, 6 серпня по вул. Михайла Вербицького захворів 2-річний хлопчик. Разом із ним, як «контактного», до лікарні забрали і 10-річного брата, в якого не було явних симптомів отруєння. Утім, у цьому випадку діагноз сальмонельозу не підтвердився лабораторно, неповнолітніх пацієнтів у гарному стані відпустили додому. 

8 серпня на вул. Незалежності стався ще один випадок отруєння в дитини. А 10 серпня на вул. Євгена Коновальця – у 2-річної дівчинки. В обох дітей діагноз сальмонельозу підтвердився мікробіологічно, однак у подальших дослідженнях збудника сальмонели не виявляли. Ці двоє малолітніх пацієнтів так само відбулись без важких наслідків і швидко пішли на одужання.

Згідно зі звітом фахівців відділу за 9 – 15 серпня, у Броварах трапилось 4 випадки отруєння сальмонельозом, усі в дітей, хворих поклали на стаціонарне лікування. Іще 18 випадків – гастроентероколіти, з яких 11 – у дітей. Ніхто з неповнолітніх не відвідує садочків і шкіл. На лікарняних ліжках – 17 хворих. Усі пацієнти епідеміологічно не пов’язані між собою та закладами громадського харчування.

Слід зазначити, що під час оперативної наради в понеділок, 19 серпня, представник Броварської багатопрофільної клінічної лікарні Анатолій Бурий розповів про шпиталізацію двох пацієнтів, які отруїлися копченою рибою. За інформацією керівниці відділу лабораторних досліджень Віри Товстоног, у хворих не виявили сальмонельозу, ботулізму чи інших небезпечних збудників.

Тим часом лікарі радять, аби уникнути кишкових інфекцій, ретельно мити руки, посуд, овочі та фрукти перед вживанням, використовувати безпечну воду, не використовувати продуктів сумнівної якості та правильно їх зберігати. Тим паче, що продукти псуються швидше через вищу температуру середовища. Водночас саме влітку фіксують більше число отруєнь і кишкових розладів.

Джерело: Трибуна Бровари