Сьогодні відзначається День Соборності | Сайт Міської Ради міста Фастів

image
22 Січня 2020, 19:17
Поділитися:

Сьогодні Фастів разом з усію Україною – у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки- відзначає День Соборності. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини. Це була основоположна подія для українського державотворення.

У місті з цієї нагоди пройшла низка заходів, у яких спільно з громадськістю взяли участь представники Київських обласної державної адміністрації та обласної ради, Фастівських міської та районної рад, райдержадміністрації та народний депутат України Олег Дунда.

У цей святковий день фастівчани в першу чергу віддали належну шану тим, хто боронив соборність України на усіх її етапах. Загальноміські заходи розпочалися із церемонії покладання квітів до меморіальної дошки військовослужбовцям, загиблим на сході України, та продовжилися на Інтернаціональному кладовищі, на Алеї Слави, де поховані захисники України.

Основні заходи відбулися на залізничній станції «Фастів», біля вагону «Музей на колесах», де більше 100 років тому було підписано передвступний акт Злуки УНР та ЗУНР. З вітальним словом до присутніх звернулись перший заступник голови КОДА Олександр Скляров та міський голова Михайло Нетяжук. Виступаючі зазначали, що національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. Незалежність і суверенність – запорука існування нації. Втрата  незалежності у результаті більшовицької окупації у подальшому призвела до мільйонних втрат серед українців від Голодомору, репресій та війн. Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань.

Спільну молитву за Україну провели панотці православних церков міста. Усі бажаючі скористалися нагодою відвідати «Музей на колесах» та переглянути його експозицію.

Після покладання квітів до пам’ятника Героям України, що на площі Перемоги, та із вдячністю згадавши тих Героїв, які в усі часи боролися за об’єднання усіх сил українства, учасники загальноміських заходів взяли участь в урочистостях та святковому концерті, підготованому силами творчих колективів Фастова, який пройшов у міському Палаці культури.

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів