Сьогодні християни святкують Стрітення Господнє

image
15 Лютого 2019, 12:13
Поділитися:

На 40-й день після Різдва, 15 лютого, відзначається одне з найбільших християнських свят – Стрітення Господнє.  Урочисто відзначати його почали з кінця V століття.
У цей день зима зустрічається з весною. Період від Стрітення (зустрічі зими з весною) до Благовіщення вважався біологічною межею зимоборства.
Освячення вогню трансформувалося з прийняттям християнства в освячення свічок, які називали громничними. Освячували їх у церкві після освячення води, там же запалювали і несли до хати.

Традиції і звичаї на Стрітення

На Стрітення в храмах прийнято освячувати свічки, які ще називаються “громничними”. Вони мають дуже велику силу та захищають житло вірян від негоди та злих духів. Коли надворі лютує гроза – прийнято запалювати стрітенські свічки та ставити їх перед іконами, щоб вберегти і себе, і господарство від грому. Колись саме цю свічку давали в руки тим, хто помирав, щоб полегшити передсмертні муки.
У деяких регіонах України на Стрітення також освячують воду, яка має такі ж чудодійні властивості, як і йорданська. До речі, рекомендується набирати стрітенську воду в нову – ще не вживану посудину.

Народні прикмети на Стрітення

На Стрітення люди здавна уважно стежать за природою, адже в цей день можна визначити, коли ж чекати весни та яким у результаті буде врожай.

Відлига – жди пізньої весни і бережи пашу та хліб, бо в поле виїдеш нескоро.
Вітер на Стрітення – до врожаю плодових дерев.
Як на Стрітення є під стріхами бурульки, то буде добрий урожай кукурудзи.
Коли на Громицю півень нап’ється водиці, то на Юрія віл не наїсться травиці.
Якщо в цей день не видно сонечка – чекай суворих морозів.
Якщо в ніч на 15 лютого небо буде зоряне, то бути зимі ще довго.
Якщо на деревах іній – вродять добре гречка і бульба.
Якщо у цей день хуртовина дорогу перемете – весна буде пізня й холодна.

Читайте також: Як народжується життя: 6-хвилинний таймлапс
Джерело: 04597.com.ua

Джерело: Новости Ірпеня