Сьогодні День Соборності – першого проголошення незалежності України | Трибуна

image
22 Січня 2020, 09:26
Поділитися:

22 січня в Україні відзначають День Соборності. Саме цього дня у 1918 році Українська Центральна Рада проголосила 4-ий універсал. Ним була затверджена незалежність Української Народної Республіки. А рівно через рік, 22 січня 1919 року, – проголосили акт злуки УНР і ЗУНР в єдину державу. Із цієї нагоди в Броварах сьогодні і до кінця тижня відбудеться низка заходів.

В «Універсалі соборності», зокрема, йшлося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка». Цей день вважають першим проголошенням української незалежності.

Уже за рік, 22 січня 1919 року, на Софійському майдані у Києві Директорія УНР урочисто оголосила Акт Злуки про об’єднання Української Народної Республіки (Наддніпрянської України) і Західно-Української Народної Республіки (Галичина, Буковина і Угорська Русь) у соборну Україну.

День Соборності святкуватимуть протягом усього тижня. РОЗКЛАД

Проголошення Соборності УНР та ЗУНР є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу. Саме ці події, а не приєднання Західної України до СРСР 1939 року, є підставовими для історії новітнього українського державотворення, ідеться в матеріалах «Україніки» на сайті Національної бібліотеки імені Володимира Вернадського.

Проголошення Акта Злуки

Проголошення Акта Злуки на Софійському майдані 22 січня 1919 року

Загалом історія виборювання Україною незалежності в ХХ столітті має 7 ключових подій:

22 січня 1918 року – проголошення незалежності Української Народної Республіки;
15 березня 1939 року – проголошення незалежності Карпатської України;
30 червня 1941 року – проголошення Акту відновлення української державності;
16 липня 1990 року – ухвалення Декларації про державний суверенітет України;
1 листопада 1918 року – день «Листопадового чину», повстання у Львові, в результаті якого постала Західноукраїнська Народна Республіка;
24 серпня 1991 року — проголошення Акту незалежності України;
1 грудня 1991 року – Всеукраїнський референдум на підтвердження Акту проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року.

Дати незалежності України

Акт Злуки був не випадковим явищем, а наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини 19 ст. на українських землях, які були в складі різних держав.

День Соборності є офіційним святом України. Його встановив президент України у 1999 році «…враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…».

21 січня 1990 року на честь Акта Злуки відбулася одна з наймасштабніших акцій – Всеукраїнський ланцюг єднання. Від Софійської площі вулицями Києва – на Житомир, Рівне, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Закарпаття – стали в єдину шеренгу понад 3 млн. українців, ідеться в матеріалах «Україніки».

Головне фото – Микола Кожемяко, © «Трибуна-Бровари»

Читайте також:

2019: День Соборності: до 100-річного ювілею в Броварах розгорнули 40-метровий прапор України – ФОТОРЕПОРТАЖ
2019: День соборності на Броварщині: у Княжичах започаткували естафету з 10-метровим державним прапором

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари