Сьогодні, 14 жовтня, киян та гостей міста запрошують на толоку в будинку Сікорського

image
14 Жовтня 2023, 09:37
Поділитися:

14 жовтня 2023 г. 09:35

У Києві сьогодні, 14 жовтня, пройде толока на підтримку проєкту порятунку будинку легендарного Ігоря Сікорського. Всіх бажаючих долучитися чекають об 11:00 за адресою вулиця Ярославів Вал, 15-б.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні групи “Центр розвитку міст”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Дім геніального творця перебуває в аварійному стані, історичний будинок 1904 року є надбанням культурної спадщини, а отже там має бути музей, а не гори сміття та руїни”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Організатори зазначають, що відбудеться прибирання території пам’ятки, встановлення тимчасових конструкцій, які захистять будівлю від атмосферних опадів до початку реставраційних робіт.

“Кінцева мета: передати об’єкт культспадщини національного значення територіальній громаді Києва. Оскільки масштабні реставраційні роботи у повному обсязі можуть проводитись лише після перемоги над ворогом, наразі варто обрати найбільш ефективний і доречний шлях збереження нашої історичної пам’яті”, – резюмували в дописі.

Нагадаємо, у 2000 році ДП Міноборони “Готель “Козацький” передало в оренду нежитлове приміщення по вул. Ярославов Вал, 15-Б, де народився і виріс авіаконструктор Ігор Сікорський, Міжнародному благотворчому фонду “Музей історії повітроплавання та авіації ім. Сікорського”, Орендар повинен був відремонтувати і забезпечити охорону будівлі, але протягом 15 років будівництво підтримувалося з грубими порушеннями вимог санітарного стану, що призвело до знищення будівництва.У квітні 2017 року будинок було повернуто державі шляхом підписання ДП Міністерства оборони “Отель Козацький” акта прийому-передачі.

Читайте: Будинок Сікорського у Києві повернули у державну власність

У середині травня 2021 року в історичній будівлі сталася пожежа. Примітно, що напередодні Київрада звернулася до уряду із проханням передати будинок Сікорського до комунальної власності міста.

Читайте: Київрада звернулася до уряду про передачу у комунальну власність будинку, в якому мешкав Ігор Сікорський та Київ збирається виміняти будинок Сікорського на приміщення центральної стоматполіклініки Міноборони

У серпні 2021 року з історичної будівлі зняли арешт. Громадські активісти очікували, що восени будинок передадуть громаді для реконструкції.

Читайте: З будинку Сікорського зняли арешт

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона