Розсортоване сміття вивозитимуть безкоштовно, за змішане – платитимемо вповні: нові правила поводження з побутовими відходами

image
11 Травня 2019, 22:11
Поділитися:

З 1 травня 2019 року вступили в силу нові Правила надання послуг із поводження з побутовими відходами, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №318 від 27 березня 2019 року. Раніше відповідна послуга називалася «вивезення побутових відходів», тепер її назву змінено на «поводження з побутовими відходами», повідомляє  УЖКГ Броварської міськради. Та основні зміни не в назві. Що ж передбачено новими правилами?

Відповідно до Закону України «Про відходи», в поняття «поводження з відходами» включено не тільки їх вивезення на полігон, а дії, спрямовані на їх зберігання, перевезення, сортування, обробку,  переробку, утилізацію, видалення, знешкодження та захоронення.

Якщо раніше від виконавців послуг із вивезення ТПВ, які обслуговували житлові будинки, вимагалося лише звільнити прибудинкову територію від накопичених відходів, то тепер передбачається залучати до обслуговування будинків компанії, які зможуть забезпечити також утилізацію чи переробку.

Нова договірна модель послуги:

Плата за надані послуги нараховуватиметься щомісячно.
Оплата послуг здійснюється не пізніше, ніж упродовж останнього дня місяця, що йде за розрахунковим, якщо договором не встановлено інше.
У платіжному документі вказуються:
об’єм побутових відходів (окремо для твердих, великогабаритних, ремонтних, рідких; у разі запровадження роздільного збирання відходів – об’єм роздільно зібраних корисних компонентів побутових відходів не враховується);
тарифи на надання послуг;
сума, що підлягає сплаті.

Обов’язок сортування сміття

Нова редакція Закону України «Про житлово-комунальні послуги» покладає додаткові зобов’язання не тільки на компанії, що надають послуги з вивезення сміття, а й на споживачів послуг.
У Законі України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі джерел утворення побутових відходів мають збирати побутові відходи роздільно.

Нововведення не вступають в силу одразу і всюди.
Передбачається, що перехід до нових правил повинен відбутися після переоформлення договорів на вивезення сміття відповідно до нових вимог закону.

Нові договори про надання послуг поводження з побутовими відходами обслуговуючі організації –  управителі або ОСББ/ЖБК мають переукласти з виконавцями послуги протягом року, тобто до 1 травня 2020 року. Послуга з поводження з побутовими відходами буде йти окремим рядком в квитанції на управління багатоквартирним будинком, якщо є колективний договір.

У договорі нового зразка про надання послуг поводження з відходами передбачається, що виконавець повинен вивозити тверді, великогабаритні, ремонтні й рідкі (з вигрібних ям) відходи. У тому числі він повинен технологічно правильно вивозити вміст контейнерів для роздільного збору сміття.

У новому договорі можна передбачити:

роздільне збирання відходів із: полімерів (пластик, поліетилен), зі скла, паперу, кольорових металів та іншої вторинної сировини, небезпечних відходів (лампочки, батарейки тощо).
Контейнери для роздільного збору відходів можуть бути: власністю багатоквартирного будинку або можуть надаватися у користування організацією, яка займається вивезенням сміття.

За новими правилами, на вивезення кожного виду побутових відходів будуть діяти окремі тарифи, які затверджуються на вивезення твердих побутових, великогабаритних, ремонтних, рідких, небезпечних відходів.

Сумарно платити доведеться більше, ніж раніше, оскільки в тариф включать не тільки саме вивезення сміття, але ще й витрати на його переробку та утилізацію.

Але можна й заощадити. Так, можна вивозити фактично безкоштовно розсортовані відходи: скло, пластик, папір тощо. Це не враховуватиметься при нарахуванні плати за обсяг сміття, що вивозиться. Не враховутиметься і вартість операцій поводження з роздільно зібраними (відсортованими) корисними компонентами відходів.

Якщо біля будинку будуть розміщені тільки контейнери для змішаного сміття, кожному мешканцеві доведеться сплачувати за його вивезення.
Але при наявності баків для роздільного збору сміття – як мінімум половина цього сміття буде викидатися в них і, таким чином, оплачувати можна вдвічі менший обсяг відходів.
Розсортовані ж відходи вивозитимуться безкоштовно.Така «знижка» зроблена через те, що постачальник послуги з вивезення сміття може отримати певний дохід, якщо здасть розсортовані відходи як вторинну сировину. Тим самим покриє свої витрати на транспортування цього сміття до місця переробки.

Джерело: Трибуна Бровари