Розширення можливостей надання послуг із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки жителів Київщини обговорили в КОВА

image
9 Листопада 2023, 15:07
Поділитися:

У Київській обласній військовій адміністрації обговорили роль системи соціального захисту в наданні послуг із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки населення. Нарада відбулася під головуванням заступника голови КОДА Сергія Білецького.

Заступник голови КОДА зазначив, що якісна, доступна, комплексна послуга з формування життєстійкості населення в кожній громаді в умовах надзвичайної ситуації значно зменшить соціальну напругу, допоможе кожному, хто має потребу, зберегти стан душевного спокою при вирішенні низки важливих питань.

«Працівники соціальної сфери мають провідну роль серед надавачів послуг із психічного здоров’я та психосоціальних інтервенцій. Вони продовжують працювати задля людей, мають місію допомагати та бути максимально корисними», – наголосив Сергій Білецький.

Учасники заходу обговорили проєкт Мінсоцполітики про створення комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості, зокрема, створення центрів життєстійкості – соціальних ЦНАПів – у кожній територіальній громаді. Проєкт спрямований на підтримку та зміцнення психічного здоров’я населення, зниження загального рівня стресу і тривожності, адаптацію людей до кризових ситуацій. Він є частиною Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Оленою Зеленською, в якій особливу увагу приділено психосоціальній допомозі та підтримці як основі всіх інтервенцій задля відновлення людини.

Присутні розглянули можливість створення таких центрів у громадах пристоличного регіону. Так, у Київській області вже подали заявки для реалізації проєкту за кошти державного бюджету Бориспільська, Фастівська, Боярська, Тетіївська та Гребінківська громади.

Регіональна координаторка з питань впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я в Київській області Юлія Казакова розповіла про тенденції розвитку психосоціальної послуги в системі соціального захисту населення Київської області. Також під час наради були презентовані результати дослідження особливостей функціонування психологічної служби закладів соціального захисту Київської області. 

У заході взяли участь представники профільних департаментів КОВА, керівники та працівники соціальної сфери Київщини, відповідальні особи в громадах за впровадження послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, а також ВГО «Українська асоціація лікарів-психологів».

Джерело: Київська обласна військова адміністрація