Розповідь про бориспільських «скандинавів»

image
7 Лютого 2020, 18:56
Поділитися:

У соцмережах скаржаться, що в Борисполі немає інфраструктури для дозвілля. «Вісті» поцікавилися, хто здорово відпочиває на зразковому бориспільському стадіоні «Колос» у вихідний день.

Ходьба лікує

Минулої суботи ворота «Колосу» були відкриті з раннього ранку, але охочих до фізичних вправ було не більше 10. Бігали жінка і чоловік, ще кілька жінок ходили з палицями. Як з’ясувалося, це були учасники української школи скандинавської ходьби і ентузіасти рухливого способу життя.

«Півтора роки тому почала шукати вид спорту, щоб краще почуватися. Тренування в спортзалі не подобаються через навантаження. Дізналася, що в Києві є школа скандинавської ходьби і записалася на заняття. Почала займатися. Стало легше дихати, з’явилася енергія, випрямилася спина. А потім така група організувалася в Борисполі, — розповідає мешканка міста Людмила Дараган, член групи.

Її колежанки доповнюють, що скандинавська ходьба — це один з кращих способів оздоровлення. Заняття на свіжому повітрі, помірне навантаження, організм збагачується киснем, працюють всі м’язи, спалюється жир, поліпшується кровообіг. При правильній фізіологічній ходьбі знімається до 80% проблем рухового апарату.

«У поєднанні зі збалансованим харчуванням скандинавська ходьба дає прекрасні результати», — Людмила Дараган про харчування знає все, бо читає лекції на цю тему в міській бібліотеці.

Бориспілька Надія Коновал займається менше року, хвалиться: «У мене роками були проблеми з суглобами. У санаторії в Моршині побачила, як люди займаються скандинавською ходьбою. Дізналася, що в Борисполі є така група. Навчилася правильно ходити, відчуваю в тілі легкість, бадьорість, зникли болі в хребті», — поділилася пані Надія.

Ходять жінки не самі, а під наглядом тренера Олени Кудрявцевої. Вона розповіла, чому світ давно оцінив переваги цього виду фізичної активності, а в Україні створена Федерація скандинавської ходьби, працюють клуби в різних містах.

Разом з онукою

Людмила Дараган розповіла, що займається разом з онукою, яка навчається в шостому класі. За словами Людмили Борисівни, дівчинка єдина в класі, яка не хворіла впродовж року.

«Школярі весь день сидять – у школі, вдома за комп’ютером. У них відбувається кисневе голодування, знижується увага, працездатність, імунітет. Молодь потрібно вчити експлуатувати своє тіло так, щоб воно працювало, як належить. Головне – встати з дивану і почати рухатися», — вважає бабуся.

Їх мало, але вони з палицями

У бориспільській «групі здоров’я» лише п’ять осіб. Можливо, це пояснюється тим, що заняття платні. Вартість абонементу на місяць – 560 грн. Втім, Олена Кудрявцева зазначила, що кілька разів влаштовувала безкоштовні акції, запрошувала бажаючих приходити на пробні заняття. За її словами, у вартість абонементу входить прокат палиць і консультація тренера, який закінчив курси з реабілітації, фізіології, може розписати індивідуальні навантаження для учасників з урахуванням віку і стану здоров’я.

«У Києві люди активніші. Там є групи до 30 учасників. У Борисполі з бажаючими займатися спортом складно», — говорить Олена.

«Комфортний режим»

Олена Кудрявцева, тренер-інструктор, член правління федерації скандинавської ходьби у Київській області:

— Скандинавською ходьбою займаюся три роки, два роки є сертифікованим тренером-інструктором. Позбулася зайвої ваги, поліпшився загальний стан. На відміну від бігу, у ходьбі немає «фази польоту», коли людина в певний момент знаходиться в повітрі без опори. У бігу при приземленні на ногу весь опорно-руховий апарат відчуває підвищене навантаження. Якщо рівень тренованості невисокий, то скандинавська ходьба – ідеальна для вас. Головний принцип вправ для суглобів, особливо після травм – плавні рухи, без ривків у комфортному режимі.

Геть стереотипи

Існує стереотип, що скандинавська ходьба — це вид активного відпочинку тільки для пенсіонерів. Ні! Біля витоків цього руху були спортсмени.

У 30-ті роки минулого століття тренери фінських лижників замислися, як готувати спортсменів в міжсезоння, коли немає снігу. У підсумку прибрали лижі і залишили палиці для тренувань. На змаганнях фінські спортсмени показали вищі результати, ніж їхні колеги з інших країн. Такі тренування активно використовує і фінський спецназ як альтернативу для відпрацювання витривалості, бо у скандинавській ходьбі працює 90% тіла та задіяні понад 500 м’язів.

Давай, долучайся! Тренер зі скандинавської ходьби наголошує, що цей вид фізичної активності передбачає і самостійні заняття: можна отримати консультацію, навчитися правильній ходьбі, вправам, купити палиці й ходити за власним графіком і маршрутом. Головне — бажання!

Палиці коштують від 650 грн. Один мінус — в Борисполі немає пішохідних доріжок і обмаль зелених зон. Але стадіон відкритий і безкоштовний для занять.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама