Російський олігарх – ексвласник українського банку отримав підозру у відмиванні 100 млн гривень

image
18 Серпня 2023, 15:50
Поділитися:

18 серпня 2023 г. 15:47

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) України склали повідомлення про підозру громадянину рф та Ізраїлю, відомому російському бізнесмену, колишньому власнику українського банку. Він підозрюється у легалізації близько 100 млн гривень та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн гривень службовими особами акціонерного товариства – банку, вчиненого організованою групою.

Про це, як передає KВ, повідомили у пресслужбі БЕБ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

За даними деяких ЗМІ, йдеться про Міхаіла Фрідмана – ексвласника Сенс Банку (колишній Альфа Банк), який був націоналізований у липні цього року. Він підозрюється у відмиванні 1,2 млн доларів та 1,93 млн євро (в еквіваленті близько 100 млн гривень).

Згідно з повідомленням, на початку червня були арештовані 738 об’єктів нерухомості (квартири, торгові центри, земельні ділянки, житлові будинки), які перебувають у власності банку.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Російський бізнесмен був власником опосередкованої частки українського банку, володів понад 30% його статутного капіталу через кіпрську офшорну компанію.

Зазначається, що український банк, його материнський банк у рф та офшорна компанія пов’язані між собою єдиними бенефіціарними власниками, серед яких і згаданий російський бізнесмен.

“Він разом з компаньйонами-росіянами, напередодні та упродовж збройної агресії РФ проти України, здійснили фіктивні правочини та фінансові операції для легалізації активів згаданих компаній на загальну суму понад 1 млрд гривень та їх подальшого виведення з банківської системи в Україні”, – пояснили у пресслужбі БЕБ.

Також додали, що наприкінці липня банк було націоналізовано. Сам олігарх наразі знаходиться під санкціями в ЄС, США та Україні.

Досудове розслідування триває. Складається перелік усього майна бізнесмена, як на території України, так і в іноземних юрисдикціях.

Нагадаємо, у травні 2022 року співробітники БЕБ здійснили досудове розслідування кримінального провадження, за фактом легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. Зокрема, заарештовані активи компаній російського олігарха Михайла Фрідмана в Альфа-банку на більш ніж 12,4 млрд гривень.

Раніше KВповідомила, що АТ “Cенс Банк” почав офіційно працювати в Україні з 1 грудня 2022 року.

20 липня правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий “Sense Bank” (раніше – “Альфа Банк Україна”). Нацбанк також звернувся до уряду з пропозицією націоналізації банку, що пов’язаний з російським багатієм Михайлом Фрідманом.

21 липня Кабінет міністрів України (КМУ) прийняв рішення про участь держави у процедурі виведення Sense Bank російського олігарха Михайла Фрідмана з ринку. Держава набуде право власності на акції банку в повному обсязі.

Читайте: Кабмін підтримав націоналізацію Sense Bank

Фото: БЕБ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона