Росія, ймовірно, вдарила по Києву ракетами “Циркон”: що про них відомо

Росія, ймовірно, вдарила по Києву ракетами “Циркон”: що про них відомо
8 Лютого 2024, 10:28
Поділитися:

Росія під час масованого обстрілу вранці 7 лютого, можливо, завдала удару по Києву двома ракетами типу “Циркон”.

Про це повідомило Suspilne з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

“Залишки однієї з ракет вдалося знайти. Слідчі дії та експертизи наразі тривають”, – додали співрозмовники виданні.

Також видання Defense Express та Militarnyi писали, що після російської атаки у мережі з’явилися фото уламків ракети, на яких було присутнє маркування “ЗМ22”. Воно відповідає саме “Циркону”.

У зведенні Повітряних сил ЗСУ серед збитих ракет 7 лютого значаться лише крилаті Х-555/101 та “Калибр”.

Росіяни заявляють, що “Циркон” – це протикорабельна крилата гіперзвукова ракета, що здатна розвивати швидкість понад 8 махів (майже 10 тис. км/год).

При цьому

Крім кораблів, ракета здатна уражати й наземні цілі.

“Циркон” може запускатись з тих же пускових установок, що й ракети “Оникс” та “Калибр”.

Фото ймовірних залишків цієї ракети опублікував Telegram-канал Monitor:

Авіаційний експерт Костянтин Криволап розповів виданню “РБК-Україна”, що в Росії представили “Циркон” у 2019 р. як новітню розробку, але насправді тоді показали “повністю змальований” американський прототип ракети X-51.

“Американці почали цю програму десь у 2005 році. Росіяни почали її пізніше, але ставили амбітні цілі – швидкість в 10 махів і таке інше”, – сказав він.

Окрім швидкості, більшої навіть за заявлену в американському прототипі, росіяни наділили свій “Циркон” нібито “надточною головкою самонаведення”. Однак, за словами Криволапа, правдивість цього під питанням, оскільки у всіх протикорабельних ракет однаковий механізм наведення.

Навіть російська Wikipedia пише про можливість збивати “Циркон” такими західними системами ППО, як THAAD та SAMP/T (Mamba).

За словами Криволапа, наразі складно сказати, чи дійсно росіяни атакували Київ ракетою “Циркон”, але розмір вирви від падіння ракети та повідомлення про політ балістики з півдня в бік столиці, вказують на те, що таку можливість не можна відкидати.

Однак якщо “Циркон” йшов би з заявленою в технічних характеристиках швидкістю, то його б навряд чи виявили навіть сучасні РЛС.

Є й питання щодо того, звідки саме запускалася ракета, оскільки носій “Циркону” – корабель “Адмирал Горшков” – знаходиться не в Чорному морі. Хоча, за словами Криволапа, росіяни могли прилаштувати ракету до літака Ту-22М3. Вчора злітало шість таких літаків, але з них окупанти випустили лише чотири ракети Х-22.

Теоретично вони також могли запустити “Циркон” з землі.

Скільки в Росії таких ракет, також сказати не можна. Станом на минулий травень їхнє виробництво запущено не було.

29 грудня в Запорізькій ОВА також заявляли про удар ракетою “Циркон”. Тоді в Повітряних силах не підтверджували, що саме ці ракети застосувала Росія.

Нагадаємо, під завалами будинку в Києві загинуло 4 людини, ще десятки отримали поранення.

Хочете дізнаватись ще більше новин Києва, Київщини та України? Тоді хутчіш долучайтесь до нашого Telegram-каналу “Головні новини Києва – 44.ua”, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua