Ронделі «На берегах Альти»

image
24 Травня 2019, 09:35
Поділитися:

Започаткований у Борисполі Міжнародний фестиваль ронделя «На берегах Альти» 17 травня відзначив ювілей —
п’ять років.

• Фестиваль «На берегах Альти» створений у 2014 році поетом-ронделістом Миколою Боровком, який є головою Асоціації поетів-ронделістів України. Із тих пір Бориспіль є місцем проведення Міжнародного фестивалю ронделя «На берегах Альти».
Цьогорічні травневі зустрічі у поетичному Борисполі традиційно зібрали гостей не лише з різних куточків нашої країни, але й із зарубіжжя.
«Рондель вийшов за межі України, іде європейськими просторами, — зазначав Микола Маркіянович під час спілкування перед початком свята. — Європейська література повернулася обличчям до цієї форми поезії. Українські ронделі перекладають на інші мови, а іноземні ронделі — на українську. Рондель — форма невичерпна, вона на межі молитви, це універсальний спосіб висловлення думок і почуттів. Напередодні у виконанні хорової капели ім. Чубинського прозвучали твори духовного змісту на тексти ронделя, що доводить їхню унікальність».
Також Микола Боровко розповів, що на фестивалі була представлена «Українсько-болгарська антологія ронделя». Це збірка поезій, у якій поряд з українськими ронделями подаються їхні переклади болгарською, і навпаки.

• Відкрити фестиваль довірили Бориспільському міському голові Анатолію Федорчуку та голові Національної спілки письменників України Михайлу Сидоржевському.

Анатолій Федорчук:

«Радий вітати усіх на Бориспільській землі, землі автора слів Державного гімну України Павла Чубинського. Зичу фестивалю створити нові враження та емоцій. Щиро дякую Миколі Боровку та Михайлу Сидоржевському, що Бориспіль є незмінною столицею міжнародного фестивалю ронделя.
Ронделі — це та «бацила», яка в позитивному розумінні заражає і заряджає. Хочу подарувати рондель, присвячений Борисполю — найкращому місту в Україні».

Михайло Сидоржевський:

«Рондель — це старий класичний (ще із середньовіччя) поетичний жанр, практично забутий. У світових літературах він майже не використовувався. І це феномен, що в Україні рондель набув нового життя. Микола Боровко був чи не єдиним, хто писав ронделі. Перша книжка — збірка ронделів «Березень планети» — була видана близько 40 років тому.
Факт проведення цього свята поезії — це одна із цеглинок нашого культурного життя. Саме з фестивалів, виставок, літературних конкурсів складається наш гуманітарний простір. Це можливість доторкнутися до високого. І величезна подяка міській владі за підтримку».

• Традицією фестивалю стало нагородження переможців конкурсу «Рондель року 2018». Конкурс започаткований до 1000-ліття Борисполя. Нагороди отримали Ольга Савченко-Гнатюк із міста Кіцмань та Микола Федоров із Борисполя. Переможців вітали голова Асоціації поетів-ронделістів України Микола Боровко та його заступник — Володимир Литвин.

• На честь ювілею асоціація поетів-ронделістів України заснувала власну медаль. Ескіз медалі розробила бориспільська художниця і та поетеса Олена Гурьєва, яка і сама зачитала власний рондель. Ювілейні нагороди отримали цьогорічні переможці конкурсу «Рондель року» та переможці всіх попередніх років. Медаль № 1 отримав мер Борисполя Анатолій Федорчук, медаль №2 вручили голові спілки письменників України Михайлу Сидоржевському.

• Вітання привезли і зарубіжні гості. Голова незалежної спілки письменників Болгарії Марин Кадієв та заступник голови Никола Герджиков у вітальному слові зазначили, що цей Міжнародний фестиваль ронделя — унікальне естетичне явище. Токож незалежні болгарські письменники обрали Боровка почесним членом своєї організації та вручили йому посвідчення, подякувавши за зміцнення болгаро-українських зв’язків.

Володимир Барна:

«Культура і література об’єднують. Мова поезії — це мова краси та кохання. Вона зрозуміла без перекладу», — наголошував заступник голови Асоціації поетів-ронделістів України Володимир Барна.
Свідчення тому — широка географія гостей. Україну представляли Львів, Тернопіль, Рівне, Кіцмань Чернівецької області, Дунаївці та Летичів Хмельницької області, Черкаси, Кам’янськ Дніпропетровської області, Костянтинівка Донецької області, Київ, Київщина і Бориспіль. Гості з Польщі, Болгарії інших держав Європи забезпечили фестивалю міжнародний рівень.

Підтримка свята

Генеральний спонсор — ТОВ «Бориспіль Промінвест» — директор Світлана Танцюра. Підприємство, яке вона очолює, протягом п’яти років надавало фінансову підтримку травневим зустрічам ронделістів. А третій рік поспіль Світлана Танцюра виступає генеральним спонсором фестивалю «На берегах Альти». «Я вам вдячна за те, що кожного року ви створюєте таке свято. Ми потрапляємо у інший вимір і навіть абсолютно черстві душі тануть від ваших творів. Успіхів вам і натхнення!»

ПРАТ «Бориспільський комбінат будівельних матеріалів — голова правління Ігор Шалімов
Підприємець не тільки допомагає фінансово, але дбає про те, щоб учасників фестивалю гостинно зустріли у культурно-розважальному комплексі «Бархат».

ТОВ «Трест Бориспільсільбуд» — директор Олександр Сич Будівельна компанія є спонсором фестивалю від заснування. «Такий фестиваль — це честь для Борисполя. Завдяки Миколі Маркіяновичу, рондель піднято на міжнародний рівень». Щира подяка за спонсорську підтримку прозвучала також на адресу Олега Онищука, Костянтина Струкова, Сергія Паська та Володимира Ломако.

Ронделі від мера

Пишаюсь тим, що у Борисполі живу

Пишаюсь тим, що у Борисполі живу,

Що тут повітряні ворота України,

Які мене у піднебесну вись зовуть

Під злети літаків щодня і щохвилини.

Тут Альти береги у пам’яті живуть

І князя Мономаха мудрості перлини.

Пишаюсь тим, що у Борисполі живу,

Що тут повітряні ворота України,

Під запахи цвітінь в квітневому саду

Тут пролягали десь Чубинського стежини.

Тут поцілунок перший, перший сміх дитини,

Тут свій політ земний я перерву.

Щасливий тим, що у Борисполі живу. 

Про каналізацію

Тече каналізація в підвал

Тече вона, не знаючи спочину.

В диспетчерській — справжнісінький аврал:

Ну де знайти сантехніку заміну?

Народ в під’їзді першому повстав:

Готові воювати до загину.

Тече каналізація в підвал

Тече вона, не знаючи спочину.

Несамовитий гнів, людський запал

Терпець урвавсь, немає сили,

Здається, брати треба тільки вила!

Хто винен: ЖЕК, водоканал?

Тече каналізація в підвал…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама