«Рок-Булави» у Переяславі цього року не буде. Не все залежить від організаторів

image
19 Березня 2019, 17:26
Поділитися:

Минулого року хедлайнером фестивалю був гурт «Green Grey»

Нещодавно на сторінках фестивалю «Рок-Булава» у соцмережах з’явилося відео. У ньому організатори розповідають про те, що цьогоріч найкращі гурти країни та сотні шанувальників рок-музики в Переяслав не приїдуть.

«Рок-Булава» переїжджає в місто Черкаси. Ми оголошуємо перезавантаження. Люди, які з нами не перший рік, добре знають, як ми стараємося, щоб потихеньку зростати. Це не завжди легко, але завжди приємно, бо заради вас. На жаль, у світі не всі готові знати арифметику: додавання, віднімання, множення, ділення. Часто дехто хоче лише віднімати та ділити, а нам хочеться додавати і множити. Тому ми переходимо на новий рівень. Ми знайшли ще крутіше місце, чудові умови. Хочемо зробити фестиваль ще цікавішим та крутішим», – зазначили організатори.

Один з організаторів, киянин Ігор Подольський (31 рік) детальніше розповів журналісту «Вісника», чому так сталося:

– П’ять років ми проводили фестиваль на спортбазі «Переяславль», і ніколи не виникало жодних проблем у організації. Директор бази Микола Журило завжди нам дуже сприяв: ставив невелику ціну за оренду, безкоштовно надавав житло для працівників технічної підтримки, мало не вдвічі знижував плату за електрику, завжди напередодні викошувалася територія, вивозилося сміття. І місцева влада, як кажуть, не сунула палиці в колеса: забезпечували патрулювання поліції, меддопомогу.

У відеозверненні ми не хотіли акцентувати увагу на проблемах, тому й говорили достатньо узагальнено. Люди ж все-таки їдуть до нас відпочивати, їм не потрібні деталі організаційних проблем. Але у коментарях багато хто писав, що ми мало не зрадники, що не варто було покидати Переяслав. І кожному ж не поясниш, що у цьому випадку далеко не все залежало від нас. Тому зараз я готовий розповісти, як усе достеменно відбувалося.

Якраз у дні, коли проходив наш минулорічний фестиваль, у спортбазі змінилося керівництво. Місцева влада нас тоді запевнила, що це на нас не вплине в подальшому, мовляв, Переяслав і надалі радий бачити «Рок-Булаву». Два місяці після фесту ми традиційно відпочивали, а восени приїхали на зустріч до нового керівника спортбази Миколи Стрикуна. Він нам сказав, що сам, без адміністрації ВФСТ «Колос», нічого не вирішуватиме, хоча раніше ми все напряму узгоджували саме з керівником «Переяславля». Трішки згодом повідомив, що готовий нас прийняти, але піднімає орендну плату втричі. Ми погодилися. «Запускайте рекламу, все робіть, а договір підпишемо згодом, бо зараз деякі питання з документами вирішуються», – сказав він.

От ми й почали запрошувати гурти, анонсувати їх, виплачувати деяким завдатки. А тоді ж питаємо: «Що там щодо договору?». А він: «Маєте прямо з «Колосом» підписувати». Поїхали туди, а нам: «Спілкуйтеся зі Стрикуном». З нами буквально гралися в кота й мишку. А потім Стрикун став нас уникати, не виходив на зв’язок. Зрештою в головному офісі «Колоса» нам заявили: «Хочемо відремонтувати, модернізувати базу. Сто тисяч на це треба». Чітко дали зрозуміти: якщо ми не погодимося, фестивалю не буде. Коли ми зазначили, що такі гроші знайти важко, бо не маємо спонсорів, нам відповіли: «Хай тоді там усе гниє». Це нас взагалі шокувало.

А потім зателефонував Микола Стрикун: «Отой договір, який ми хотіли підписувати, змінився. Окрім орендної плати, ми ще хочемо контролювати фудкорти». А ми ж підбирали спеціально такі фудкорти, які мали б зацікавити молодь, – з оригінальною та недорогою їжею. Ми зрозуміли, що до фестивалю чотири місяці (ось так ми дотягнули до січня 2019-го), а нічого конкретно не вирішено. Звернулися за допомогою до міського відділу культури, нам відповіли: «Це ваш фестиваль, розбирайтеся». А ми так сподівалися, що місто втрутиться. Ми ж і безкоштовні квитки для випускників переяславських шкіл та училищ роздавали, і привозили музикантів на «День вуличної музики», і допомагали у міських конкурсах краси. При цьому, мабуть, жоден фестиваль у Переяславі не збирав такої кількості гостей, як наш.

Нам натякнули, що варто шукати альтернативу спортбазі. Але в Переяславі іншого місця ми вже не розглядали і звернулися до черкаської влади. «Такі проекти нашому місту необхідні», – відразу сказали в Черкасах. Мені після цього телефонував Микола Журило, говорив, що це дуже погана новина для Переяслава. Але ні він, ні ми наразі нічого не можемо вдіяти. Наскільки я знаю, Миколу Григоровича звільнили незаконно, коли він був на лікарняному. Тож зараз тривають суди. Було б добре, якби вони закінчилися позитивно для людей, які реально хочуть для Переяслава кращого.

Організатори зазначили, що не прощаються із нашим містом:

– Знаємо, що в Переяславі залишилося багато наших шанувальників. Звичайно ж, просто так їх не покинемо. У серпні плануємо влаштувати десь на околиці міста дещо менш масштабне за «Рок-Булаву», але все одно дуже цікаве.

У соцмережах було безліч коментарів від користувачів, які шкодують за фестивалем. «Це була чудова ділянка для відпочинку і фесту, люди його відчували атмосферу. Ви робили цю аварійну базу чудовим місцем. Керівництво має дякувати, що люди хоч раз у рік про неї згадують»; «Єдину хорошу подію року забрали з нашого міста. Дуже шкода»; «Будемо старатися вас повернути, ми дуже полюбили ваш фест. З громадою підніматимемо питання щодо цього».

Нагадаємо, фестиваль «Рок-Булава» відбудеться 28-30 жовтня. Серед колективів, які там виступлять, – Курган & Агрегат, «Пасть крокодила», «Роллікс», ТТ34, «Space of variations», «Драбадан» із Переяслава та багато інших. Хедлайнера поки що не оголошено.

Ігор Подольський повідомив, що гурт «Драбадан» організує із Переяслава у Черкаси фан-автобус: заберуть на фестиваль всіх охочих. Профінансує поїздку інтернет-провайдер ХataNet.

Віталій Усик

Джерело: Вісник Переяславщини