«Рішення про призупинення діяльності УПЦ на території Броварської громади – незаконне», – реакція УПЦ МП – Трибуна

image
7 Травня 2022, 19:09
Поділитися:

Своїм рішенням сесія Броварської міськради 6 травня призупинила діяльність Української Православної Церкви (московського патріархату) на території громади на весь період воєнного стану. Відразу після повідомлення міського голови про відповідне рішення на своїй сторінці та на офіційній сторінці міськради у Фейсбуці, спеціалісти юридичного відділу Бориспільської єпархії прокоментували його на своєму сайті, де заявили про незаконність такого рішення. 

Нагадаємо, 5 травня депутат міськради Леонід Черепейнік опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці підготовлений проєкт рішення про заборону діяльності в Броварській громаді церков московського патріархату, а вже наступного дня міський голова розпочав позачергову сесію із заяви призупинити діяльність храмів і монастирів УПЦ МП на час дії воєнного стану.

Варто зазначити, що проєкт рішення на профільній комісії не розглядався, а на сесії міський голова зачитав його з телефона. Депутати це рішення підтримали фактично одноголосно: “за” проголосувало 29 із 30 депутатів, один – не голосував.

Відразу після повідомлення міського голови про відповідне рішення на своїй сторінці та на офіційній сторінці міськради у Фейсбуці, спеціалісти юридичного відділу Бориспільської єпархії прокоментували його на своєму сайті.

У коментарі зокрема зазначається, що текст рішення не було оприлюднено. Але, згідно повідомлення на офіційному сайті ради, планують провести наступні дії, а саме:

встановлять охорону об’єктів нерухомості церковних громад УПЦ;
введуть особливий режим їхньої роботи;
заборонять збори, мітинги, ходи та всі інші масові заходи.

“Як вбачається з коментарів мера м. Бровари Сапожка І.В., місцева влада активно наполягає на переході релігійних громад Української Православної Церкви в підпорядкування ПЦУ. Вважаємо таке рішення Броварської міської ради незаконним та таким, що порушує конституційні права громадян на свободу віросповідання”, – зазначено в коментарі.

Також повідомляється, що 24 лютого 2022 р., у перший день військової агресії рф проти України, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій засудив цю військову агресію, звернувся до Президента російської федерації із закликом негайно припинити братовбивчу війну та назвав її «повторенням Каїнового гріха, який по заздрості убив свого рідного брата та не має виправдання ні у Бога, ні у людей».

У коментарі зазначається, що УПЦ засуджує війну проти України, повністю розділяє всі скорботи, що випали на долю нашої Батьківщини і нашого народу. Своєю чергою всі єпархії, монастирі та парафії УПЦ допомагають біженцям, лікарням, військовим і теробороні, нужденним, опікуються людьми, які потрапили в скрутне становище через бойові дії.

“Відповідно до ст. 19 Конституції України, “Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”.

 Жодний закон або нормативно – правовий акт України не наділяє органи місцевого самоврядування правом забороняти або втручатися у діяльність релігійних організацій, навіть за умови воєнного стану. А вимога посадових осіб органів місцевого самоврядування про зміну підлеглості релігійних громад УПЦ на користь новоутворенної  ПЦУ, є втручанням у внутрішні справи релігійної громади. Це суперечить як Європейській Конвенції з прав людини, так і Конституції України, оскільки “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави” (ст. 35 Конституції України)”, – йдеться в розлогому коментарі.

Тож у Бориспільській єпархії вважають рішення про заборону діяльності релігійних громад УПЦ незаконним, яке не має ніякої юридичної сили. Та наголошують, що під час воєнного стану в Україні продовжують діяти закони нашої держави, в тому числі і Кримінальний кодекс України.

“Слід нагадати депутатам місцевих рад про те, що за перешкоджання здійсненню релігійних обрядів передбачена відповідальність за ст. 180 Кримінального кодексу України”, – нагадують юристи УПЦ МП. І радять: якщо буде блокування входу до релігійних споруд або створення будь – яких інших перешкод для проведення богослужінь, – звертатися до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення. 

Читайте також

У Броварській громаді призупинять діяльність храмів УПЦ московського патріархату

ПЦУ – єдина канонічна Православна церква в Україні, – патріарх Варфоломій
Нічого святого: у Броварському районі окупанти зруйнували 2 церкви, в Україні – понад 60. ОНОВЛЕНО
«Церква не може бути прислужником влади, вона покликана служити Богові і людині», – отець Олег Панчиняк
Храм у Погребах: ПЦУ взяло під контроль територію і вигнало охорону. ФОТО
Московський патріархат продовжує служити в храмі Погребів, який перейшов до помісної церкви
Московський патріархат у Броварах не перейде до новоствореної української помісної церкви, – отець Олександр

Джерело: Трибуна – Бровари