Рік роботи Павла Різаненка: у ТОП-20 найактивніших депутатів Верховної Ради України

image
28 Лютого 2019, 18:24
Поділитися:

22 лютого народний депутат Павло Різаненко у Броварах та Великій Димерці завершив своєрідний марафон публічних звітів перед виборцями. Загалом протягом трьох днів він провів чотири звіти, кожен з яких тривав приблизно по дві години. Звітування також відбулися у Баришівці та Березані.

Перед початком заходу у Броварах був зафіксований інцидент, який цілком можна розцінювати як спробу зірвати подію. У групи жінок переважно пенсійного віку та чоловіка охорона вилучила на тимчасове зберігання чотири десятки яєць. Цих «активістів» неодноразово можна було побачити на різних акціях під керівництвом депутата облради від «Батьківщини» Олега Кищука. Варто зазначити, що яйця після завершення зустрічі з народним депутатом поліція повернула пенсіонеркам.

Слід нагадати, що напередодні, 21 лютого, група молодиків з ГО «Традиції і порядок», якою безпосередньо керував представник партії «Батьківщина» Дмитро Іванов, саме жбурлянням сирих яєць у президію, розливанням кефіру в залі намагалися зірвати проведення сесії райради.

Ігор Когут, директор програми USAD «Рада», розпочинаючи зустрічі у Броварах та Великій Димерці, наголосив на тому, що звітування нардепа є його обов’язком. Але далеко не кожен з народних обранців обирає саме публічне звітування. Павло Різаненко, наголосив пан Когут, є одним з тих, хто підтримує безпосереднє спілкування зі своїми виборцями, а не обмежується простою публікацією звіту.

«Ось така зустріч з виборцями є найефективнішим і найцікавішим способом проведення звіту. Я в цьому переконаний, – говорить сам народний депутат. – Це можливість бачити реакцію людей, почути їхні запитання, окреслити певну проблематику, можливість просто поспілкуватися».

Павло Різаненко нагадав, що головним обов’язком народного депутата є законотворча робота. Саме цьому й присвячувалася перша частина звіту. У цьому розрізі можна говорити про нього, як про одного за найефективніших депутатів серед всього складу парламенту. Зокрема Павло Різаненко за сукупними показниками роботи у ВРУ (відвідуваність, голосування, виступи, законодавчі ініціативи тощо) входить до числа 17-ти найактивніших парламентаріїв. За рік роботи він ініціював 20 законопроектів (за всю депутатську каденцію – 123).

За даними письмової реєстрації

Ще чотири законопроекти за минулий рік стали законами. Це високий показник, він фактично у п’ять разів перевищує середній – 0,7 ухвалених законів на одного депутата. Зокрема нардеп зупинився на ініціативі, що стала Законом, щодо спрощення процесу залучення іноземних інвестицій в українські цінні папери. «За підрахунками Кабінету міністрів прийняття цього законопроекту надасть можливість щорічно залучати до економіки України приблизно до 100 мільярдів гривень. Така попередня оцінка», – озвучив прогнози Різаненко.

Також народний обранець розповів про ще два закони, покликані сприяти газовидобувній галузі в Україні. «Тільки завдяки збільшенню власному видобутку ми отримаємо і незалежність від Росії, і конкурентний ринок. І якщо наш видобуток буде більший, ніж споживання, то ми зможемо і експортувати газ. Лише це приведе до реального зменшення ціни на газ на внутрішньому ринку», – підкреслив Різаненко.

Займався Павло Різаненко і міжнародною та дипломатичною діяльністю: в березні 2018 року в складі української делегації перебував з робочим візитом у США, де брав участь в обговоренні питань національної безпеки України; в червні минулого року в складі делегації ВРУ перебував в Гаазі, де спілкувався з представниками Парламенту Нідерландів щодо загрози від «Північного потоку-2» та співпраці у розслідуванні трагедії МН17; у вересні 2018-го на конференції «Ялтинська Європейська Стратегія» (проходить у Києві) брав участь у дискусії щодо російсько-американських відносин і впливу України на них; у січні нинішнього року був учасником Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Друга частина звіту – а це робота в окрузі з виборцями – теж найкраще характеризується мовою цифр. Три громадські приймальні Павла Різаненка опрацювали протягом року 2243 звернення, майже 90 питань було вирішено позитивно, підготовлено 160 звернень.

Павло Різаненко більш ніж на 90% скористався дуже дієвим депутатським інструментом – запитом. Кожен народний депутат лише двічі за пленарний тиждень може його подати. У Різаненка за рік нараховується 55 запитів. Варто зауважити, що запит передбачає практично неухильну реакцію. За ігнорування депутатського запиту передбачена кримінальна відповідальність.

Яскравою ілюстрацією активної роботи депутата є його участь реалізації проектів соціально-економічного розвитку округу. Народний обранець не є розпорядником бюджетних коштів, проте може подавати звернення-пропозиції за наявності проектно-кошторисної документації до Кабміну. Саме за сприяння Павла Різаненка протягом минулого року з державного бюджету було виділено майже 18 мільйонів гривень на проекти соціально-економічного розвитку. Серед них варто згадати капітальний ремонт спортивної зали школи №1 у Броварах, будівництво на умовах співфінансування універсального спортмайданчика у Погребах, медичне й офісне обладнання для закладів первинної медицини Броварщини тощо.

За сприяння народного депутата у співпраці з Броварською міськрадою та обласним Фондом держмайна у власність громади Броварів передані дві будівлі під дитячі садки та багато іншого.

Важливою складовою публічних звітів Павло Різаненко вважає «живе» спілкування з виборцями – відповіді на запитання. Учасники зустрічей цікавилися переважно перспективами ремонту доріг, розвитком медицини, земельними питаннями. Зокрема ставленням народного депутата до мораторію на продаж землі. Павло Різаненко на всі поставлені запитання відповідав, як завжди професійно і максимально відверто. Наголосив, наприклад, на тому, що як був раніше, так і залишається прихильником скасування мораторію, і всі рази голосував у стінах парламенту проти продовження мораторію.

Народний депутат вкотре висловив своє позитивне ставлення до децентралізаційної реформи. Як одна з найуспішніших у країні та найперспективніших вона вибудовує справжнє місцеве самоврядування – практично вперше за роки Незалежності України. В 97-му окрузі вже створені 4 ОТГ, по дві – на Баришівщині та Броварщині, близькі до остаточного вирішенні питань Калинівська та Зазимська громади.

…Публічні звіти, як вважає Павло Різаненко, сприяють більшому взаєморозумінню з виборцями, а отже – тіснішій співпраці. Лише у взаємодії можна успішно вирішувати питання, які турбують виборців – як на законодавчому рівні, так і на рівні реалізації соціально-економічних проектів.

Автор – Анатолій Гаркуша

Фото – Микола Кожемяко

Джерело: Трибуна Бровари