Резніков після Комісії Україна-НАТО і “Рамштайну”: українські пілоти навчатимуться на сучасних винищувачах

image
16 Червня 2023, 09:58
Поділитися:

16 червня 2023 г. 09:43

Міністр оборони України Олексій Резніков (на фото посередині) взяв участь у першому за сім років засіданні міністрів оборони Комісії Україна-НАТО. Там “вдалося подолати деякі бар’єри і відродити формат”, щоб “дати імпульс” механізмам партнерства Україна-НАТО. А на засіданні Контактної групи з оборони України (неофіційно знану як “Рамштайн”) було отримано запевнення від партнерів про початок навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, а також про намір будувати “коаліцію винищувачів”.

Про цеKВ довідалась з повідомлень ЗМІ та міністра оборони Олексія Резнікова в соцмережах.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Зараз я маю честь бути присутнім на засіданні міністрів оборони Комісії Україна-НАТО. Попереднє зібрання в такому форматі (зустріч міністрів оборони) відбулося рівно сім років тому саме в цю дату, 15 червня 2016 року. Нам вдалося подолати деякі бар’єри і відродити формат. Цей діалог дає поштовх політичним, військовим та бюрократичним механізмам, які існують у рамках партнерства Україна-НАТО”, – затвітив Олексій Резніков.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Що стосується засідання міжнародної Контактної групи з оборони України, що відбулося напередодні, міністр оборони поінформував: на засіданні “Рамштайну” було отримано запевнення від партнерів запевнення про початок навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, а також про намір будувати “коаліцію винищувачів”.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи задоволений він результатами засідання Контактної групи з оборони України, Резніков сказав (його цитує “Інтерфакс-Україна”): “Так, безумовно, тому що сьогодні я також почув дуже важливі новини про так звану коаліцію Bird Coalition або коаліцію винищувачів (Fighter Jet Coalition)”.

Читайте:Генштаб ЗСУ: Українські військові змушують ворога оборонятися на Запорізькому та Херсонському напрямках

За словами Резнікова, Україна вже отримала запевнення від партнерів про початок навчання українських пілотів і про намір “разом будувати цей консорціум винищувачів”.

“Він розпочнеться з F-16 із Нідерландами та Данією, до яких приєднаються інші країни. А також ми почули хороші новини від наших шведських партнерів про те, що у нас буде змога тестувати, просто тестувати їхні можливості”, – сказав Резніков під час спільного підходу до преси з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом (на фото ліворуч).

“Я абсолютно впевнений, що у нас буде Bird Coalition для ЗСУ”, – запевнив міністр, говорячи про “коаліцію птахів”.

Тринадцяте засідання Контактної групи з оборони України у форматі “Рамштайн” відбувалося у Брюсселі 15 червня 2023 року.

Ця група була сформована після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Міністерством оборони США у 2022 році. Станом на 15 червня 2022 року до нього входять міністри оборони понад 50 країн. Групу очолює міністр оборони США Ллойд Дж. Остін (на фото праворуч).

Читайте: Європарламент закликав НАТО запросити Україну до альянсу після війни

Фото: Getty Images

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона