Рейди: паліїв сміття та листя продовжують штрафувати  

image
19 Вересня 2019, 20:10
Поділитися:

Учора, 17 вересня 2019 року, відбувся перший в осінньому сезоні рейд щодо виявляння та покарання тих, хто спалює залишки сухої рослинності. Нічого дивного в тому, що робоча група одразу натрапила на таких порушників, причому в самих різних районах міста. Як відбувався рейд та що може вплинути на підвищення його ефективності – читайте у репортажі.

Робоча група у складі начальника відділу контролю за станом благоустрою міста Михайла Черняка, спеціаліста цього відділу Віталія Копійки, еколога міста Юрія Жимайлова та представника  Броварського відділу поліції Олени Василенко вирушила на обстеження вулиць  міста 17 вересня о 17 годині.

Об’їзд почався з вулиць приватного сектора  Старого центру парної сторони вулиці Київської. Зокрема, проїхали вулиці Старотроїцьку, Маяковського, Дорошенка, Разіна, Толстого, Дмитра Янченка, Княжу та інші. Але паліїв не виявили. Однак отримали повідомлення з броварського «Контакт-центру»: мешканці багатоквартирної забудови з вул. Грушевського поскаржились  на своїх сусідів із приватного сектору, що на вул. Гоголя. Робоча група одразу вирушила туди та виявила розпалене багаття у дворі будинку на Гоголя, 34. Поки з’ясовували, де власник і чому його вдома немає, а вогонь горить (згідно з оголошенням на паркані, хата продається), головний еколог міста Юрій Жимайлов власноруч багаття загасив. З того, що сусіди цієї ділянки одразу вибігли і агресивно реагували на робочу групу, стало зрозуміло, що багаття палили вони, однак у цьому  не зізнались. Свої дії  мешканці пояснили тим, що дерево за межами ділянки не садили, але вимушені прибирати листя, та не знають, як його позбавитися. Власник ділянки (мешканець Києва) запевнив, що розбереться та у подальшому такого не робитиме.

Вогнище на вул. Гоголя, 34, яке загасив Юрій Жимайлов

Поки члени робочої групи власноруч гасили багаття, помітили, що на сусідній ділянці також палає вогнище. Власниця ділянки, яка і розвела вогонь, свої дії пояснила тим, що «вирішила трішечки спалити сухої трави». Дуже благала робочу групу не карати її, бо дуже поспішає на електричку та запевняла, що висновки зробить.

рейди комісії

Мешканка вулиці Гоголя, яка не боїться розпалювати вогонь та залишати його

Після цього, також за повідомленням на телефон головному екологу, робоча група вирушила на вулицю Антоніни Дворянець. Біля будинку на розі вулиць Дворянець та Голуба – прямо навпроти ЗОШ № 6 – просто палахкотіло полум’я, яке навіть пошкодило рекламний банер на паркані. Власник будинку разом із помічником взялися гасити  полум’я. З розлогої промови чоловіка робоча група зрозуміла, що власник цілковито розкаюється у зробленому та визнає свою вину. Після проведення профілактичної бесіди співробітником поліції, робоча група вирушила за наступною адресою з повідомлення – на вул. Р. Сушка.

рейди комісії

Вогнище було таким сильним, що пошкодило рекламу на паркані

рейди комісії

Пояснення та щире (?) каяття

Власники будинку на Сушка, 16  розпалили таке багаття, що не помітити  дим було неможливо. Свою протиправну поведінку вони не заперечували, але чомусь винили більше тих, хто «повідомив про їхнє порушення», аніж себе. Позаяк власники будинку були вдома, на них робоча група склала протокол про адміністративне правопорушення.

рейди комісії

Складання протоколу про адміністративне правопорушення на вул. Р. Сушка, 16

Після цього робоча група інспектувала приватний сектор у районі басейну «Купава». У повітрі був відчутний дим, але виявити конкретну адресу вже у темряві не вдалося. Звісно, якщо піднятися на високий поверх будинку на вул. Симоненка, 4, то картина була б зрозумілою, але на це не вистачило часу. Наступна адреса, за якою виявили паліїв  за густим димом, була на вул. Мельника, 12. До будинку підійшли «співчуваючі» сусіди, які емоційно розповіли про те, що палити суху рослинність – давня традиція, і вони не вбачають у цьому нічого поганого. Також хвалилися тим, що у твердопаливному котлі ніхто не заборонить спалювати усе, що заманеться. Врешті-решт сусідам було роз’яснено протиправність їхніх дій, а на мешканців приватного будинку на Мельника, 12 складено протокол про адміністративне правопорушення.

рейди комісії

Складання протоколу про адміністративне правопорушення на вул. Мельника, 12

Нагадаємо, що штраф за таке правопорушення складає від 340 до 1360 грн і для декого це стане реальністю. Працівники міськвиконкому та  нацполіції запевнили, що рейди будуть регулярними і дієвими. А підвищити їх ефективність може кожен із нас: достатньо просто зателефонувати у «Контакт-центр» за тел. 6-11-11 та повідомити конкретну адресу, де ви зафіксували дим. Не будемо байдужими до страждань тих містян, які мають хвороби дихальних шляхів або алергічні хвороби та дуже потерпають від таких сумних «традицій».

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари