Рейдери атакують броварського виробника аптечок для ЗСУ, бо ті не хочуть ні з ким «домовлятись» | Трибуна

image
17 Серпня 2023, 18:47
Поділитися:

Єдиний постачальник аптечок першої медичної допомоги для ЗСУ, потрапив під рейдерську атаку. Гендиректор та співвласник броварської компанії «Київгума» Андрій Острогруд вважає, що тиск силовиків за надуманими кримінальними справами влаштували ділки, які бажають відтіснити українського виробника від прямих контрактів із Мінобороною. Про це все та інше розповів броварський підприємець Андрій Острогруд порталу «Цензор.Нет».

Початок досудового розслідування проти «Київгуми» щодо нібито завищених цін підозріло збігся в часі з намаганнями маловідомих фірм-посередників налагодити поставки для ЗСУ китайських аптечок сумнівної якості.

Хто саме за ними стоїть, Андрій Острогруд поки що достеменно не знає. Але впевнений, що силовики-рейдери тісно повʼязані з цими «китайцями».

Із чим ви повʼязуєте «аптечну» кримінальну справу проти «Київгуми»?

«Із бажанням ділків, які працюють під чиновниками та правоохоронцями, заробляти гроші. Це я можу стверджувати, дещо глибше знаючи та розуміючи ситуацію. Минулого року «представники» таких ділків, які напевно нас зараз і атакують, приїжджали до нас із пропозицією ділити ринок. Звісно, ми відмовили. Нашій компанії 93 роки, у ній працює 400 чоловік, компанія – лідер галузі, тому ми в такі ігри не граємось».

На якому етапі зараз ця справа?

«Є вже безпосередньо запит від слідчого на компанію («Київгума» – БЦ) щодо надання документів. У самому запиті вже сформульовано конкретне звинувачення – «у змові розкрали». Також ми маємо інсайдерську інформацію щодо наявності ухвал про отримання інформації від операторів мобільного зв’язку за 2,5 роки по директору нашої компанії, а також посадовим особам Міноборони.

Нам відомо про ухвалу суду щодо отримання інформації від податкової за 3 роки щодо всіх перевірок, відшкодування ПДВ, контрагентів, обороти і т.д. Тобто, «почали рити» проти нас відразу за всіма напрямками».

Чи відомо, в чому саме і кого звинувачують у цій справі?

«Це важко зрозуміти навіть із документів. У запиті слідчого йдеться про «розтрату коштів» при поставках аптечок ще в 2021 році для командування медичних сил. Щоправда, в цьому ж запиті від нас чомусь вимагали документи про поставки, здійснені вже у 2022 році. А в описовій частині ухвали суду для податкової, нас вже звинувачують у різниці ціни між поставками аптечок у різні госпіталі, без згадування 2021 року».

Ви згадали про інсайдерську інформацію. Хіба ви не маєте права офіційно знати про будь-яке судове рішення щодо себе?

«Коли йдеться про корупційну рейдерську атаку із залученням силовиків та суддів, ніхто на такі дрібниці увагу не звертає. Найцікавіше зʼясувалося, коли наші адвокати поїхали вручити під підпис слідчому весь пакет документів і спробували хоч щось розпитати. Зʼясувалося, що слідчий нас вже звинувачує в «продажу гуманітарки» у 2023 році, бо він це «прочитав» на сайті нашої ж компанії. Ми там писали ще в квітні, (коли і була відкрита кримінальна справа), що поставили 100 тисяч аптечок нашого виробництва за кошти донорів. А потім слідчий у розмові адвокатам просто зізнався: «Я лише секретар у цій справі! Вона йде «згори», і на контролі чи то в ГПУ, чи то в ОПУ».

Тобто, як ми розуміємо, прийшло завдання щодо нас і з’явилася справа. А те, що немає ні порушень, ні конкретних звинувачень, – нікого це не хвилює».

Чи правда, що ви отримували попередження про можливе маски-шоу на підприємстві?

«Перші попередження про те, що підприємство «матиме проблеми» і просто нам не дадуть працювати, почали надходити ще минулого року. Саме тоді, коли ми дали зрозуміти, що не будемо ні з ким «домовлятись».

Це відразу призвело до складнощів із підписанням контрактів із Міноборони на поставку аптечок для ЗСУ. Для розуміння, перший контракт після широкомасштабного вторгнення росіян ми підписали лише 26 липня 2022 року.

Тобто, через майже півроку після початку великої війни. Наступний контракт підписали 1 вересня 2022 року. Саме за цими контрактами нас зараз і намагаються «притягти».

І це при тому, що поставки аптечок на Міноборони ми здійснювали ще з 2016 року практично кожного року, вигрававши тендери на Прозоро. Всі чиновники чудово знають нашу якість».

Ця ситуація створює ризик зупинки постачання аптечок на фронт для ЗСУ?

«Звісно. Якщо слідчий «за вказівкою згори» буде і далі «клепати ухвали», проводити «маски-шоу», забирати в нас документи, комп’ютери, як вони це вміють, то ми не в змозі будемо нормально працювати.

Як можна організовувати процес виробництва, комплектації, поставок у таких реаліях? Стане питання щодо зупинки поставок не тільки на Міноборони, а й фармацевтичним компаніям, підприємствам Укроборонпрому, Енергоатому, Укртрансгазу, Укрзалізниці, де наша компанія є постачальником виробів».

Кому може бути вигідно заблокувати роботу єдиного постачальника аптечок для ЗСУ під час війни?

«Насамперед ділкам, котрі привозять з Китаю непотріб і хочуть по ціні якісного продукту продати. Поставки аптечок – це захищена стаття видатків державного бюджету. Саме тому нас і намагаються збити, щоб не допустити до тендерів на майбутнє. Але ж це не просто товар, це життя воїнів».

Що вам відомо про китайські аптечки, які були завезені в Україну? Де вони зараз? Кому належать?

«В Україну завезли багато китайського непотребу і частина цього товару якимось дивним чином була поставлена за кошти чи то бюджету, чи то донорів. Аптечка, комплектуючі (турнікети та інше), виявились неякісними! То ж військові, волонтери, та просто громадяни і зчинили такий галас. Саме з цим мали б розбиратись правоохоронці. Але, на жаль, вони вже «в темі», атакують нас, як єдиного вітчизняного виробника, який їм «заважає».

Найближчим часом, вочевидь, аптечки Київгуми будуть перевірені на якість та обґрунтованість цін. Ви готові до цього?

«Звісно. Ще раз нагадаю, компанії 93 роки. Ми маємо європейську сертифікацію як всього виробництва, так і безпосередньо багатьох продуктів. Ми маємо «кодифіковку» НАТО/IFAK на нашу аптечку.

Її вже не просто перевірили, її «відтестували на передку» протягом 7 років. Зараз ми маємо діючий контракт із європейською компанією, яка за кошти країн НАТО купує нашу аптечку і безкоштовно передає Міноборони України. Ця компанія зробила аудит у нас на виробництві, тестила наш товар, ми пройшли комплаєнс на відповідність і т.д.

То ж на відміну від всіх інших імпортерів-виробників, ми впевнені на всі 100%, що поставляємо найкращий продукт нашим захисникам».

ФОТО – Цензор.Нет

Читайте також:

«Це просто капець!» — комісія перевірила підприємство по утилізації гумових відходів поблизу «Київгуми»

У Броварській громаді до умов воєнного часу найшвидше адаптувався малий та середній бізнес

Дитячий конкурс «Іграшка твого міста»: нагородження переможців I етапу. ФОТО

Хто балотується до Київоблради від Броварщини. Частина ІІ

Джерело: Трибуна – Бровари