Реорганізація: районну вечірню заочну школу в Броварах закриють. Що буде замість неї?   | Трибуна

image
28 Січня 2020, 21:18
Поділитися:

До журналістів «Трибуни-Броварів» звернулися представники педагогічного колективу комунального закладу «Броварська районна вечірня загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ст. із заочною формою навчання» з проханням з’ясувати, чи й справді  їхню школу заплановано закрити, і  чи не краще її реформувати? Вчителі стверджують, що до цього часу не мають від засновника – Броварської  райради –  ґрунтовної інформації про подальшу долю їхнього навчального закладу  – єдиного у Броварах та районі, і, відповідно, переймаються за долю дітей, які відвідують вечірню школу. Журналісти «Трибуни» з’ясовували, чому взагалі виникло питання про закриття вечірньої школи і що ж насправді очікує навчальний заклад у найближчому майбутньому?

 Ймовірно, не всі знають, що в Броварах є «Броварська районна вечірня загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ст. із заочною формою навчання». Територіально вона розташована на вул. Шевченка, де Вище училище фізкультури. Адміністрація вечірньої школи дислокується у тому ж приміщенні, де і відділ освіти Броварської РДА.

Працюють у навчальному закладі 13 основних працівників та 36 – за сумісництвом. Щороку в заочній школі отримують атестати  про освіту загального зразка  понад  80 учнів.

Загалом мережа школи нараховує  6 навчально-консультативних пунктів (НКП – авт.), де навчається 326 учнів із усього району та Броварів: Богданівський НКП, Княжицький, Плосківський, Погребський, Требухівський, Шевченківський та два НКП – від ОТГ – Великодимерський та Калинівський. У кожен із цих пунктів входять кілька найближчих сіл.

Як розповіла  соціальний педагог вечірньої школи Тетяна Фень,  їхній заклад став притулком для всіх  «важких» підлітків, які не знайшли себе в денній школі. «Це дуже складний контингент, який потребує допомоги, уваги, підтримки, – розповідає педагог. – Переважає в учнівському колективі молодь віком до 20 років, яка має досвід життєвих невдач. Так, до школи приходять підлітки, які обділені увагою батьків, дорослих, із низьким рівнем розвитку пізнавальних здібностей, часто переконані у власній нездатності до навчання. Нерідко ці учні мають різні хвороби, що служать додатковим фактором їхніх  невдач в освітній діяльності».

вечірня школаНавчається в заочній вечірній школі й значний відсоток учнів із числа пільгових та соціально-незахищених категорій: це діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних родин, із родин, що перебувають у складних життєвих обставинах, переміщені з тимчасово окупованих територій  та районів проведення АТО, депортовані, іноземці, учасники бойових дій в АТО тощо. Є й значна частина людей від 18 до 52 років, які успішно освоїли певні професії, а от документа про повну загальну середню освіту свого часу (за певних життєвих обставин) не отримали.

вечірня школаЗа словами Тетяни Фень, вагомою причиною вступу до вечірньої школи є і низьке матеріальне становище сім’ї, що змушує підлітків навчатися та працювати, або ж відставання в навчанні від однолітків через тривалу хворобу, припинення  навчання в технікумі, коледжі, училищі (не сподобалося, не змогли навчатися, тощо); професійне заняття спортом, музикою, мистецтвом. Інколи причиною для переходу на навчання до вечірньої школи для дівчат стає вагітність чи народження дитини. Навчаються у вечірній школі й ті, які через образу вчителя або невдалі стосунки з однокласниками залишили  навчання у денній школі.

Тож вчителі вечірньої школи переконані, що ліквідовувати заклад ні в якому разі не можна, адже школа допомагає  таким людям повірити у майбутнє, яке можна побудувати власними силами.

Як розповіла депутатка райради, голова постійній  комісії з питань освіти, культури, сім’ї,  молоді та спорту, охорони здоров’я та соціального захисту Броварської райради Валентина Шульга, питання про закриття вечірньої школи  піднімалося на нараді та їхній комісії ще в жовтні минулого року. Так, під час підготовки бюджету на 2020 рік з’ясувалося, що в документі вже немає такого поняття, як «вечірня школа» і  постала вимога  навчальний заклад реорганізувати, розповідає депутатка.

Попри це, запевняє Валентина Шульга, ніхто нікому не давав вказівки не проводити набір дітей. «Долю вечірньої школи ми розглядаємо через призму децентралізації, адже після створення в районі громад, необхідності у райраді не буде, тож уже зараз варто думати, що робити із комунальними закладами. І, в першу чергу, з вечірньою школою, щоб розуміти, куди підуть діти», – зазначила пані Валентина.   

І цього вимагає не лише  децентралізація та бюджетний кодекс, а і ст. 9 нового закону «Про освіту» та нові освітянські накази, коментує ситуацію із  закриттям вечірньої школи  начальниця відділу освіти РДА Людмила Чайка. Так,  у квітні 2019 р. затверджено «Положення про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти», де у п. 4 роз’яснено, які форми навчання будуть у школах.

вечірня школаПід час реорганізації для дітей нічого не зміниться, запевняє Валентина Шульга, вони навчатимуться там, де і навчалися. За словами депутатки, мова йде про внесення змін до статутів загальноосвітніх шкіл, де інституційна форма навчання більше не передбачає вечірньої школи із заочною формою навчання. Тож вона підпадає під ліквідацію. Відповідно, посади  директора школи, практичного психолога, соціального педагога скоротяться. Всі інші вчителі залишаться працювати при тих школах, де і працювали. Власне, заочно, дистанційно чи за допомогою сімейної форми навчання в школах, куди й надходитиме субвенція з держави, охочі й отримуватимуть загальну середню освіту. І це найкращий варіант, запевняє Людмила Чайка, позаяк у школах краще матеріально-технічне забезпечення, ніж у вечірній школі, тож буде і краща якість надання послуг.

Для того, щоб навчально-консультативні пункти працювали повноцінно,  із восьми, ймовірно, залишиться лише частина, адже у таких класах на навантаження 30 годин має бути не менше 30 учнів. Однак остаточна кількість НКП буде відомою після ґрунтовного аналізу мережі закладів освіти.

Процес реорганізації розпочнеться в квітні. Власне, тоді й повідомлять всіх працівників вечірньої школи про зміни істотних умов, каже Людмила Чайка. А всі необхідні документи мають привести у відповідність згідно чинного законодавства протягом 5 років.

Нагадаємо, що в Броварах вечірня школа існує  на базі БНВО формально. Так, протягом 3 років набір у школу не здійснюється. За інформацією  заступниці начальниці управління освіти Аліни Музики, наразі на базі БНВО діє школа екстернів. Для того, щоб записатися в цю школу, варто звернутися в навчально-виховне об’єднання. Здобути загальну середню освіту можна і дистанційно. Для цього варто звернутися в свою ЗОШ.

У Броварському управлінні освіти зазначили, що вечірню школу планують повністю реформувати протягом 2 років.

Читайте також:

 

1. 2020-ий буде роком будівництва школи та садочків. Якщо залучимо кошти – підсумки комунальної комісії

2.Друга зміна та переповнені школи: чи скоро для Броварів якісна освіта стане реальністю?

3. Невакциновані діти не зможуть відвідувати дитячі садки та школи – МОН

Фото–зі сторінки  «Броварська районна вечірня загальноосвітня школа із заочною формою навчання»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари