Реновація «хрущовок»: Держава перекладає відповідальність на мешканців квартир – експерт

image
7 Червня 2019, 14:52
Поділитися:

Законопроект «Про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду» (який має запустити процес реновації – Ред.) – лише декларація. Тобто держава у особі Мінрегіону просто пропонує деякі моделі місцевому самоуправлінню та бізнесу, як можна реконструювати мікрорайони, мова навіть не йде про окремий будинок. А де [взяти] гроші? В нашій країні немає жодного інвестора, який це потягне фінансово.

Про це в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» заявив голова Житлового союзу України Олександр Скубченко. 

За словами Олександра Скубченка, у вирішенні цього питання має бути розроблена комплексна програма і, насамперед, потрібно чітко визначити, хто є власником та несе відповідальність за багатоквартирні будинки, а також, чого саме потребує будівля. 

« З 2016 року держава скинула свої зобов’язання по утриманню та догляду будівель на людей (ОСББ). Навіть рішення про проведення капітального ремонту за діючим законодавством ухвалюється власником. Це може хтось уявити, коли люди навіть не знають, в яких роках був побудований будинок, який його технічний стан, який ремонт потрібен, але відповідальність за рішення провести цей ремонт покладено саме на них», – розповів експерт.

В даній ситуації голова Житлового союзу радить українцям користуватися нормою, яку викинули із закону про ОСББ, але вона залишилася в базовому законі 1992 року про приватизацію державного житлового фонду. «Там чітко вказано, що при передачі будинка, держава або підприємство (якщо будинок відомчий) зобов’язана провести перший капітальний ремонт». 

«Хоча і це не панацея, оскільки утримувати будинки, слідкувати за їх належним станом потрібно професійно, так само як і нести відповідальність не гуртом, а адресно»,  – зазначив Олександр Скубченко.  

Зазначимо, що за оцінками експертів, в Україні вимагають заміни або реконструкції майже 1,2 млн квартир в житлових будинках, побудованих в 1930-1970-х роках. У Києві майже двісті будинків відносять до категорії «ветхий житловий фонд», – їх фізичне зношення становить до 80 %. 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ в травні повідомило про завершення розробки законопроекту – «Про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду». Він має зокрема запустити процес реновації. Адже діючий закон про реконструкцію застарілого житла, який був прийнятий в 2006 році, за словами законотворців, не працює. За 15 років не було проведено реконструкції жодної будівлі.

Читайте також: На Троєщині оновлюють тепломережі

Читайте також: У Києві чоловік до смерті забив двірника

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV