Реновація будинків: місто підтримає ОСББ, які співпрацюватимуть із Фондом енергоефективності

image
11 Жовтня 2019, 20:21
Поділитися:

У конференц-залі ТРЦ «Термінал» 10 жовтня відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Броварською міською радою і Фондом енергоефективності за участі IFC та ПРООН/ЄС HOUSES. Також відбувся семінар на тему: «Можливості термореновації  багатоквартирних будинків за підтримки Фонду енергоефективності та міської ради». У чому сенс цього меморандуму, як принципово змінюються загальнодержавні підходи до заходів із енергоефективності в багатоквартирних будинках та чому успішна реалізація проєктів ОСББ потребує допомоги Фонду, міської ради та уповноваженого банку?

Участь у семінарі взяли голови ОСББ, а також представники управляючих компаній  не лише м. Бровари, але й інших міст Київської та Черкаської областей. Розпочалась подія саме з підписання меморандуму заступником міського голови Олександром Резніком та директором Фонду Юлією Головатюк-Унгуряну.

Олександр Резнік та Юлія Головатюк-Унгуряну (праворуч) підписують меморандум

Ольга Нетеса

Ольга Нетеса провела вагому підготовчу роботу для організації семінару та підписання меморандуму

«Фонд енергоефективності принципово змінив підхід до енергозбереження, – розповіла журналістам «Трибуни» начальниця відділу експлуатації житла УБЖКГІТ Ольга Нетеса. –  До цього часу дуже популярними були «теплі кредити». Це коли ОСББ самі визначалися, які заходи з енергозбереження актуальні для їхнього  будинку: хтось замінював вікна, двері, утеплював фасади або встановлював лічильник тепла та отримував на це значну компенсацію з державного бюджету. Але ці заходи не завжди давали потрібний ефект економії. Наразі фонд пропонує лише комплексний підхід, який розпочинається обов’язково з професійного енергоаудиту та після завершення всіх заходів завершується отриманням сертифікату енергоефективності. Але при цьому гарантує результат».

Фонд пропонує два пакети заходів енергомодернізації будинків: пакет «А» (легкий) та пакет Б (комплексний). Стандартними умовами гранту передбачено компенсація від фонду витрат для пакету «А»  – 40%, для пакету «Б» –  50%, але для перших 300 ОСББ в Україні компенсація для пакету «А» складатиме 60%, для пакету «Б» –  70%. Тому зараз робота фонду спрямована на пошук та налагодження співробітництва саме з першими 300-ма ОСББ.

Читайте також: Енергозбереження: як це зробити у вашому будинку та чого робити не варто

Пакет «А» і пакет «Б»: у чому різниця?

Пакет «А» складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій: встановлення або модернізація ІТП, теплоізоляція/заміна трубопроводів системи опалення або гарячого водопостачання, заміна вікон/дверей, модернізація системи освітлення місць загального користування, встановлення лічильників тепло- або водопостачання.

Пакет «Б» включає в себе усі заходи пакету «А» (якщо вони не були впроваджені раніше), а також теплоізоляцію будівельних конструкцій (стін, даху, горища, підвалу або фундаменту). Тобто, пакет «А» містить заходи, які мають найменшу вартість та найшвидшу окупність, пакет «Б» – ті заходи, які спрямовані на підвищення комфорту проживання та збільшення вартості нерухомості, але фактично окупляться за десятки років.

Енергоефективність  –  дорого. Хто допоможе ОСББ?

Умови привабливі, але каменем спотикання є, по-перше, складна підготовча процедура для отримання грантів, по-друге – головна умова отримання гранту. Такою умовою є фінансування заходів за власні (або позичені) кошти, і лише після впровадження заходу – отримання компенсації від фонду. Враховуючи, що вартість заходу не може бути меншою за 100 тис. грн, а комплексна модернізація може сягнути на будинок 5-10 млн грн, то для окремого будинку це занадто великі кошти. Реальну економію, відчутну для мешканців будинку, зазвичай, дають заходи з модернізації системи опалення, середня вартість яких складає близько 500 тис.грн на будинок. Але це також чимало.

Вирішити проблему реально, якщо підійти до неї комплексно, то частину коштів ОСББ має накопичити на своєму резервному фонді за рахунок внесків на утримання будинку, частину – отримати в якості кредиту від уповноваженого фондом банку, а частину – від міської ради в межах міських програм. Власне, саме в цьому і полягає мета співробітництва між фондом та органом місцевого самоврядування.

Увесь семінар був присвячений нюансом процесу підготовки до отримання грантів. Співробітники фонду переконували потенційних партнерів у вигоді від співробітництва з ними та гарантували всебічну підтримку та усі необхідні консультації.

Олексій Веха

Консультант фонду Олексій Веха переконував, що витрати кожної квартири за пакетом «А» будуть меншими, аніж отримана економія на опаленні

Заступниця начальниці УБЖКГІТ Оксана Семеник розповіла, що наразі в місті діє дві програми підтримки ОСББ. Так, одна з них спрямована на допомогу з поточними  та капітальними ремонтами, інша – на допомогу у впровадженні заходів з енергозбереження.

На жаль, протягом 2016-2018 років програмою з компенсації витрат на енергозбереження не скористалося жодне  ОСББ, але в цьому році заявки є і вони будуть реалізовані. Також чиновниця підкреслила, що в нашому місті допомога ОСББ  надається не на умовах 70/30, як в інших містах, а повністю за рахунок бюджетних коштів.

Оксана Семеник

Оксана Семеник розповідає про співробітництво міської ради та ОСББ в м. Бровари

Представник єдиного уповноваженого фондом банку – «Укргазбанку» –розповідав деталі отримання кредитів та запевнив, що добре підготовлені ОСББ повертають кредити за 2-4 місяці. При цьому встигають запровадити заходи, які нададуть значно більшу економію, аніж плата за користування кредитом.

Фонд енергоефективності

Представник «Укргазбанку» переконує, що брати кредити на енергоефективність – це вигідно та безпечно

Голова ОСББ «Грушевського, 13-А» Наталія Ретта ділилася досвідом співпраці з фондом та відповідала на складні запитання голів ОСББ і менеджерів управляючих компаній.

Наталія Ретта

Наталія Ретта відповідає на питання зацікавлених колег

Запитань та сумнівів було багато, і головне з них –  як переконати мешканців, що без капітальних вкладень у будинок годі чекати економії? Як переконати у тому, що для впровадження заходів потрібно збільшити тариф та накопичувати кошти? Багато років житлово-комунальне господарство працювало за принципом «аби покрити поточні витрати», відповідно, за таким принципом формувалися і тарифи. Про капітальні видатки та енергоефективність  ніхто не замислювався, а наразі є потреба у видатках на сотні тисяч гривень.

меморандум, енергоефектинвність

Присутні жваво дискутували

Представники  фонду не заперечували, що заходи дійсно капіталомісткі, а процедура складна та жорстко регламентована. У той же час, вони підкреслювали, що програма фонду  єдина, яка гарантує комплексний підхід, а отже – результат.

Читайте також:

1.Місто підтримає 6 із 25 заявлених ОСББ: підсумки позачергового конкурсу 

2.Поза «поза конкурсом» окрім 12 ОСББ та ЖБК місто фінансово підтримає ще один будинок 

3. Оголошено конкурс для участі в Програмі підтримки ОСББ та ЖБК Броварів 

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари