Реєстрація прав на нерухомість, що будується, зробить продаж квартир на “первинці” більш безпечним, – Ігор Кушнір

image
21 Червня 2023, 14:54
Поділитися:

21 червня 2023 г. 14:44

В Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва запустили сервіс, у якому можна подавати документи для реєстрації речових прав на нерухомість, яка ще знаходиться у процесі будівництва. На думку президента холдингової компанії “Київміськбуд” Ігоря Кушніра, такий крок дозволить уникнути подвійних продажів квартир та потенційно збільшить довіру українців до первинного ринку нерухомості.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби “Київміськбуду”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Днями Мінвідновлення заявило про створення онлайн сервісу, у якому можна подавати документи для реєстрації речових прав на нерухомість, яка ще знаходиться у процесі будівництва. Тобто квартира по факту ще не збудована, але її покупець уже матиме документи на неї”, – зазначив Ігор Кушнір.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За його словами, відсутність такого е-сервісу з можливістю реєстрації права на нерухомість, що будується, створювала недобросовісним забудовникам “шпарини” для подвійного продажу житла.

“Раніше, якщо хтось мав непорядні наміри, то одну й ту саму квартиру могли продавати по кілька разів. А тепер покупець вже зможе убезпечити себе від цього. Що зробить продаж квартир безпечнішим та потенційно збільшить довіру українців до первинного ринку нерухомості”, – вважає Ігор Кушнір.

Нагадаємо, найбільший забудовник Києва – “Київміськбуд” – наразі насправді відчуває значні фінансові труднощі, які впливають на хід виконання робіт на об’єктах. Причини цілком об’єктивні: різкий скачок курса долара, інфляція, подорожчання будматеріалів тощо. Будівництво однакової квартири тепер обходиться компанії приблизно на 40% дорожче, ніж до початка масштабної війни. До того ж, компанії довелося вкласти власні 800 млн гривень в добудову житлових комплексів (ЖК) “Укрбуду”, питання компенсації цих витрат ще не вирішене. При цьому, про банкрутство мова не йде, все робиться для того, щоб повністю виконати зобов’язання перед майже 20 тисячами інвесторів.

Читайте: Ігор Кушнір: “Київміськбуд” зобов’язаний вистояти

Фото: Київміськбуд

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона