Реформа партизації ображає виборця, – Сабій

image
7 Серпня 2020, 14:16
Поділитися:

7 августа 2020 г. 14:05

Очільник обласної парторганізації ВО “Свобода” Ігор Сабій вважає, що місцеві партії мають існувати незалежно від того, чи представлені вони на всеукраїнському рівні. Правом виборця не можна нехтувати.

Про це керівник обласної партійної організації “ВО Свобода”, депутат Київоблради Ігор Сабій розповів у інтерв’ю KV.

Так, він переконаний, що місцеві партії повинні бути представлені на місцях, навіть якщо вони не мають представництва у Верховній Раді.

Читайте: Керівник обласної “Свободи” Ігор Сабій: “Влада боїться двох речей – преси і людей на вулицях”

“Найбільше суперечок було навколо реформи партизації на місцевому рівні: був проєкт, згідно з яким тільки парламентська фракція могла бути представлена на місцевому рівні. Моє ставлення до цього, звичайно, негативне. У проєкті було написано, що у місцеві ради мали проходити лише партії, представлені на всеукраїнському рівні, і за результатами голосування пройшли 5%-й бар’єр. Але це нонсенс, і немає нічого спільного з місцевим самоврядуванням і ображає виборців.

в Телеграм

Уявіть собі ситуацію, де у будь-якому місті партія, скажімо, “Свобода” набирає більше 50% голосів. У Білій Церкві, наприклад, “Свобода” набирає голоси, але не дотягує до 5% на всеукраїнському рівні. Тож у Білій Церкві, де половина людей чи більше голосує за “Свободу” і міського голову від партії, ні список, ні міський голова не проходять! Люди віддали свій голос, а він нічого не вартує, тому що той, кого вони обрали, не може представляти їхні інтереси в раді”.

Сабій також додав, що зате у Виборчому кодексі є дійсно важлива зміна, завдяки якій людина, що полишає партію, має лишити і свій мандат.

“Ще одна важлива новація цього закону – введення імперативного мандату, тобто партія через рік після місцевих виборів може відкликати рішенням свого з’їзду будь-якого депутата. Це позитивна зміна, адже у радах є дуже багато проблем, коли люди приходять від політичної партії і згодом чомусь змінюють свою позицію, не несучи за те ніякої політичної відповідальності. Наша позиція така: якщо людина приходить від партії, вона має представляти її інтереси. Якщо інтереси розходяться – нехай вона виходить із партії, але разом з тим складає мандат, а на наступні вибори іде від кого хоче!”

Як писала KV, очільник обласної партійної організації ВО “Свобода” переконаний, що прохідний бар’єр, який нині встановлений на рівні 5%, можна знизити. Це забезпечить прохід партій, які дуже часто лишалися “за бортом”.

Подробиці: “Свобода” проти 5%-го бар’єру для партій, – Сабій

Фото: фейсбук Ігоря Сабія

КиевVласть

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона