«Редан» у Броварах: що за діти та де «тусуються»

image
6 Березня 2023, 21:36
Поділитися:

Новий молодіжний рух «Редан» набирає обертів в Україні і поширюється зі швидкістю світла. За кілька днів кількість груп у телеграм-каналах зросла з 30 до 160. Броварщина не стала виключенням: почастішали випадки ідентифікації броварських школярів у новостворених формуваннях. Під загрозою підлітки 12-17 років.

За словами керівника Національної поліції в Київській області Андрія Нєбитова, тільки на Київщині силові структури відпрацювали 500 об’єктів, що мали відношення до формувань «Редан». На території області  зареєстровано в телеграм–каналах 160 таких груп та 1600 учасників. І це при тому, що ще кілька днів тому мова йшла про 30 подібних груп у телеграмі. Ці цифри Нєбитов озвучив в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Начальниця управління освіти і науки Броварської міської ради Оксана Мельник під час сьогоднішньої оперативної наради повідомила, що на минулому тижні провели робочу нараду з керівниками закладів загальної середньої освіти. Під час наради серед інших питань обговорили запобігання розповсюдженню і протидії новому молодіжному руху «Редан».

Хто став на варту протидії руху «Редан»

Варто зазначити, що наразі до боротьби зі вказаною субкультурою серед підлітків залучена поліція, ювенальні служби, кіберполіція. Освітні заклади серед дітей та батьків проводять роз’яснювальну роботу.  

Правоохоронці проводять роз’яснювальні бесіди зі школярами щодо молодіжного руху “Редан” Фото: Андрій Нєбитов/Telegram

Сама ідеологія руху «Редан» дійшла до нас викривленою, через призму російського впливу, розпола журналістам Оксана Мельник. Куратори з росії прагнуть залучити якомога більше дітей і підлітків до новостворених молодіжних формувань задля дестабілізації ситуації в країні зсередини і розпалювання ворожнечі, поширення насилля.

Найбільша робота зараз ведеться з боку кіберполіції, співробітники якої ідентифікують учасників новостворених формувань і звертаються за допомогою до управління освіти, щоб визначити навчальні  заклади, де навчаються помічені в молодіжному русі «Редан» діти. Після того разом із поліцією проводиться з дітьми та їхніми батьками виховна робота.

Для працівників навчальних закладів і батьків створений інформаційний лист, де міститься інформація про новостворену молодіжну течію, а також перераховані рекомендації, як поводитись із дітьми, залученими до «реданівських» формувань.

За словами Оксани Мельник, наразі виявляють випадки, коли навіть учні шостих класів були залучені до участі в зборах формувань «Редан». Найстаршим із них – випускникам броварських шкіл – 18-19 років.

«Редан» у Броварах

Як стало відомо журналістам із власних перевірених джерел, броварські «реданівці» збираються на території ЖК «Крона парк», а в прохолодну погоду їх помічали в ресторані  McDonald’s.  Наразі в місті яскраво виражені дві групи формувань. Учасники однієї групи більш спокійні, займаються спортом, схильні до здорового способу життя. Натомість інше угрупування – «неформальне». Їх відрізняє чорне фарбоване або кольорове волосся, вільний одяг і обов’язкове зображення павука. Саме ці дві групи найчастіше влаштовують між собою криваві розбірки.

Затримання підлітків у Харкові, де нібито планувалась бійка між угрупуванням “Редан” і їх противниками. Фото: Національна поліція

За словами Оксани Мельник, під вплив течії «Редан» потрапляють діти з абсолютно різних соціальних прошарків, сімей різного достатку, як хлопчики, так і дівчатка. Тому варто уважніше придивитись до своєї дитини і пам’ятати, що в зону ризику проявів деструктивної поведінки потрапляють підлітки, яким бракує батьківської уваги і підтримки, а також ті, чиє перебування в мережі Інтернет не контролюється.

Поліція Київщини вкотре закликає батьків більше розмовляти з дітьми, звертати увагу на їх коло спілкування, поведінку, способи проведення дозвілля.

Фото – kyivregion.info

Читайте також:

Чи встановлять Котигорошка в центрі парку попри масове невдоволення броварчан
Нова гра «Біжи або помри»: підлітки кидаються під автівки
«Діти війни»: в Україні запрацював державний портал розшуку. ВІДЕО
В Україні оновили зміст шкільної програми: що тепер вивчатимуть діти
Визволені з полону українки і діти-сироти можуть отримати фінансову допомогу від Фонду Шептицького

Читати далі: «Редан» у Броварах: що за діти та де «тусуються» , автор Попова Тамара

Джерело: Трибуна – Бровари