Раді пропонують виділити кошти на реконструкцію столичної лікарні Охматдит та університетської клініки у Києві

image
31 Січня 2023, 13:40
Поділитися:

31 січня 2023 г. 13:25

У Верховній Раді України зареєстровано проект змін до Державного бюджету на 2023 рік, який передбачає збільшення витратів бюджету на 5,5 млрд гривень. За проектом закону пропонується виділити кошти на реконструкцію столичної лікарні Охматдит, університетської клініки у Києві, а також виділити кошти на гранти для малого та мікро-бізнесу.

Про це KВ стало відомо з повідомлення в телеграм-каналі народного депутата Ярослава Железняка (фракція “Голос”).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Не пройшло і місяця, а вже маємо перші зміни до Державного Бюджету 2023-го року. Нова голова Бюджетного Комітету Роксолана Підласа разом з колегами зареєстрували №8399 про зміни в ДержБюджет”, – написав Железняк.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Железняк зазначає, що законопроект передбачає збільшення видатків держбюджету на 5,5 млрд гривень, а також проект закону передбачає передати программу про “Фонд відновлення наслідків агресії” (фінансування 52,5 млрд гривень) від Міністерства фінансів до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Також документом передбачається скасування норми про підвищення зарплат Національній раді з питань телебачення і радіомовлення згідно закону “Про медіа”.

Читайте: Президент Зеленський підписав розкритикований журналістами закон “Про медіа”

“Ну із поганого, якась хитра людина ввів в оману колег, тому в законі вписати норму, щодо усунення Парламенту від затвердження/розподілу міжнародних кредитів та грантів). Але ми допоможемо колегам не допустити таку помилку у фінальній редакції”, – додав Железняк.

В свою чергу, Роксолана Підласа повідомила, що законопроектом пропонується збільшити витрати бюджету на 5,5 млрд гривень, а саме:

+1,35 млрд гривень – нова бюджетна програма на реконструкцію та/або модернізацію 3 лікарень (Охматдит, університетська клініка у Києві та реабілітаційний центр у Львові) – коштом кредиту від Уряду Австрії;

+1,12 млрд гривень на програму відбудови мостів (кредит Уряду Великобританії);

+1,28 млрд гривень на гранти для малого та мікро-бізнесу зі сфери переробки (за рахунок повернення до державного бюджету коштів від Фонду безробіття). Минулого року Мінекономіки видало 957 млн гривень грантів по цій програмі, що дозволило створити 3380 нових робочих місць, тому програму однозначно потрібно буде продовжувати;

+1,094 млрд гривень на облаштування пунктів пропуску (кредит Уряду Польщі);

+365,7 млн гривень Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (грант Світового банку);

+ 285 млн гривень на закупівлю безпілотників для моніторингу державного кордону (кредит Уряду Польщі);

+ 80 млн гривень на закупівлю спец обладнання для лікарень (грант Уряду Японії).

Нагадаємо, 24 листопада 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет України на 2023 рік. Міністерство фінансів, що готувало проект держбюджету, виходило з того, що наступного року інфляція становитиме близько 30%, середня зарплата буде 18,5 тис. гривень, а курс гривні – близько 42 гривень за американський доллар. Мінімальна зарплата, згідно підписаного президентом закону, становитиме 6700 гривень на місяць, прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2684 гривень.

Читайте: Президент підписав закон про держбюджет-2023

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона