Раді пропонують дозволити добровольчим підрозділам ЗСУ приймати участь у міжнародних навчаннях

image
30 Січня 2023, 18:48
Поділитися:

30 січня 2023 г. 18:45

У Верховній Раді (ВР) зареєстровано законопроект, що доповнює низку діючих законів у сфері національної безпеки і оборони положеннями, що розширюють перелік складових сектору безпеки і оборони України, які можуть бути направлені до інших держав як підрозділи Збройних Сил України (ЗСУ) для виконання бойових, миротворчих та гуманітарних завдань.

Про цеKВ стало відомо з законопроекту №8376 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення обороноздатності у контексті євроатлантичної інтеграції України”, внесеного у ВР Єгором Чернєвим (на фото) та іншими народними депутатами.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Цей законопроект розширює перелік складових сектору безпеки і оборони України, які можуть бути направлені до інших держав як підрозділи ЗСУ для виконання бойових, миротворчих та гуманітарних завдань.

В чинному законодавстві про порядок направлення підрозділів ЗСУ до інших держав фігурують, власне, “підрозділи Збройних Сил України”. Пропонується в усіх випадках, коли йдеться про такі підрозділи у контексті миротворчої діяльності додати згадку і про “інших утворених відповідно до законів України військових формувань”. Таким чином розширюється перелік завдань, які можуть виконуватись підрозділами ЗСУ, що комплектуються на добровольній основі – завданнями на території інших держав.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Крім цього, проект закону доповнює перелік завдань, для виконання яких підрозділи ЗСУ можуть бути направлені до інших держав – завданнями щодо участі у багатонаціональних навчаннях (тренуваннях), “інших заходах підготовки, спрямованих на підвищення рівня взаємосумісності, навченості, бойової готовності військ (сил)”.

В законі прописується, що пропозиції щодо участі українських підрозділів у багатонаціональних навчаннях мають вноситися на розгляд Президента Міністерством оборони “за погодженням з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади”.

Разом з тим, запропонований законопроект містить деякі корективи заону про порядок допуску підрозділів збройних сил інших держав на території України.

Особам військового персоналу таких підрозділів дозволяється носити форму і застосовувати зброю під час “виконання бойових, миротворчих та гуманітарних завдань” в межах місць дислокації цих підрозділів (чинний закон містить формулювання – “під час виконання у встановленому порядку обов’язків військової служби”).

Командування іноземних підрозділів зобов’язується уточнювати та координувати з Генеральним штабом ЗСУ, МВС та іншими органами державної влади України порядок та зміст виконання завдань (в чиному законі йдеться про узгодження маневрів тільки з Міноборони).

В прикінцевих положеннях законопроекту встановлюється, що “затверджені Президентом України до набрання чинності цим Законом документи стратегічного планування діють до затвердження встановленим порядком нових документів, розроблених на виконання цього Закону”.

Читайте: 3-тя окрема штурмова бригада показала оперативну роботу наших військових у Бахмуті (відео)

Фото: Еспресо.TV

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона