Рада збільшила штрафи за перевантажені «фури» на дорогах

image
11 Вересня 2019, 13:47
Поділитися:

Сьогодні, 11 вересня 2019 року, Парламент України схвалив у першому читанні та в цілому законопроєкт № 1047 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю».

За законопроєкт про штрафи при порушенні габаритно-вагового конролю на дорогах у першому читанні  проголосувало 323 депутати Верховної Ради, у другому читанні документ підтримав 331 парламентар.

Законопроект № 1047 впроваджує автоматичну фіксацію порушень габаритно-вагових вимог, підвищує відповідальність водіїв за невиконання водіями вимог уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті та його територіальних органів про зупинку.

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій назвав рішення Верховної Ради революційним: «Це дійсно важливі зміни. Ми вирішуємо два ключових завдання: бережемо автошляхи від руйнування великогабаритним транспортом, а також запроваджуємо сучасні технології на транспорті, зменшуючи до мінімуму вплив чиновника та корупційні прояви. Їде машина з перевантаженням, система це фіксує, в автоматичному режимі надсилається штраф або ж транспорт зупиняється і розвантажується, всі надходження від штрафів йдуть на ремонт автошляхів. Так це працюватиме. Це, без перебільшення, революційний крок».

Проєктом закону передбачено, що

за перевищення габаритно-вагових норм від 5% до 10% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу, накладається штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 8500 грн.
При перевищенні габаритно-вагових норм від 10% до 20%, передбачається штраф у розмірі 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів – 17 тис. грн;
перевищення норм більш ніж в 20% спричинить штраф у розмірі 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 34 тис. грн.

Системи автоматичного зважування у русі можуть запрацювати на в’їздах до Києва до кінця поточного року. Загалом передбачається встановлення близько 100 таких комплексів по всій Україні.

Джерело: Трибуна Бровари